Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

10 éve Nobel-díjat ért a kimutatásuk, ma még mindig ingoványos terület a telomerek kutatása

Genetika

10 éve Nobel-díjat ért a kimutatásuk, ma még mindig ingoványos terület a telomerek kutatása

Minden egyes sejtünk egy genetikai homokórával rendelkezik. Valahányszor sejtjeink osztódási folyamaton esnek át – ami elkerülhetetlen az életben maradásukhoz – a bennünk lévő 23 kromoszómapár közel azonos marad. A hangsúly itt a közel szón van!

Tíz évvel ezelőtt egy csapat tudós elnyerte az orvosi Nobel-díjat, amiért felismerték a DNS-láncolatok végén elhelyezkedő védőkupakokat, az úgynevezett telomereket.

A szakemberek észrevették, hogy a sejt egy bizonyos számú osztódását követően (Hayflick-határ) a telomerek olyannyira lerövidülnek, ami már DNS-károsodással jár. A sejt így képtelen ellátni funkcióját és nem tud megújulni. Egy bizonyos számú sejtpusztulást követően a szerv elhasználódik, leáll, és végső soron ez maga az öregedés folyamata.

Soha nem látott kapukat nyitott meg a felfedezés a tudománynak

A Nobel-díjat érő felfedezés hozzávetőleg olyan horderejű volt, mint amikor az emberiség feltalálta a kereket. Számtalan iparágra volt hatással a genetikától kezdve az élelmiszeriparon keresztül a gyógyszergyártókig bezárólag.

Jelenleg ott tartunk, hogy ha a tudósok képesek lennének visszaépíteni az idők során megrövidült telomereket, akkor jó eséllyel visszapörgethetnénk a szemcséket az ominózus homokórán. Ez a tudomány nyelvén azt jelenti, hogy a sejtjeink képesekké válnának hosszabb ideig reprodukálni saját magukat, szerveink lassabban állnának le, így meghosszabbíthatnánk az élettartamot.

Nem egészen egy évvel ezelőtt egy Kansas állami biotechnológiai startup, a Libella Gene Therapeutics bejelentette, hogy preklinikai tesztelésbe kezd egy a telomerek meghosszabbítását célzó génterápiával. A kutatás azért is ingoványos terület, mert a telomerek szerepe egyelőre nem tisztázott maximálisan.

A legújabb kutatások ugyanis azt mutatják, hogy a védőfunkciót ellátó biológiai kupakok a szervezet természetes folyamatainak más aspektusaiban is fontos szerepet játszanak. Egyes tudományos elméletek szerint a nem csupán a sejtosztódás az egyetlen oka a telomerek idővel történő csökkenésének.

A szakemberek szerint a helytelen táplálkozás, az alkohol és az oxidatív stressz is komoly hatással van a kopási folyamatokra. Amíg pontos válaszokat nem kapunk, addig úgy tűnik, hogy a humán tesztelési fázissal óvatosan kell bánniuk a tudósoknak.

Forrás: qz.com

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel