Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

24 százalékkal hosszabbították meg az élettartamot génterápia segítségével

Genetika

24 százalékkal hosszabbították meg az élettartamot génterápia segítségével

Egyelőre igen nagy fejtörést okoz a tudósoknak a génszerkesztés következtében fellépő előre nem látott biológiai folyamatok megértése. Gyakran előfordul ugyanis, hogy egy-egy beavatkozás következményeként például rákos sejtek kezdenek burjánzani, ami természetesen nem volt célja a kutatóknak.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lettek volna a múltban ígéretesnek tűnő genetikai kísérletek, de jól rávilágít arra az iszonyatosan nehéz és aprólékos munkára, amit az emberi genom megértése és megváltoztatása jelent. De talán felsejlik a fénysugár az alagút végén.

A Spanyol Nemzeti Rákkutató Központ (CNIO) kutatóinak – María Blasco igazgató vezetésével – egyetlen génterápiás kezelés keretein belül sikerült meghosszabbítaniuk laboratóriumi egerek életét. A kezelés javította a rágcsálók egészségét, késleltette az életkorhoz köthető betegségek (csontritkulás és inzulinrezisztencia) kialakulását, és javította az öregedési mutatók (neuromuszkuláris koordináció) eredményét.

A CNIO kutatói egyöntetűen biztonságosnak és eredményesnek találták a terápiát, káros mellékhatásokról nem tudtak beszámolni. Ez pedig igen előremutató eredmény a kezelés humán területen való alkalmazás előkészítése kapcsán.

Hogyan működik a terápia?

A telomerek egyfajta védőkupakok a DNS-ek végein: a sejtosztódás során óvják a DNS-t, így a bennük található információt a kopástól. Természetesen maguk a telomerek is kopnak, ezek kijavítása az úgynevezett telomeráz enzim feladata. A probléma az, hogy a telomeráz enzim nem tudja ellátni a szerepét az idők végezetéig. A telomerek végül elkopnak, a folyamat óhatatlanul DNS-károsodásához vezet.

Dr. Blasco és csapata telomeráz enzim génjeivel helyettesített DNS-módosított vírusokat juttatott a rágcsálók szervezetébe. A vírust pusztán hordozóként használták, az volt a cél, hogy a telomeráz gén beépüljön a sejtekbe és visszaépítse a telomereket.

A spanyol tudós csapat eredményei lenyűgözőek. A kísérletben egy- és kétéves rágcsálómodelleket alkalmaztak, és mindkét esetben impozáns adatokkal zárták a vizsgálatokat. Amíg a génterápiás kezelésen átesett egyéves egerek élettartama 24 százalékkal, addig a kétéves rágcsálóké 13 százalékkal emelkedett. A tudósok káros mellékhatásról nem számoltak be a kutatás végén.

Forrás: longevityalliance.org

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel