Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

5 perc alatt mutatja ki a koronavírus fertőzést a CRISPR

Genetika

5 perc alatt mutatja ki a koronavírus fertőzést a CRISPR

A CRISPR diagnosztikai módszer több vezető RNS használatán keresztül akár 5 perc alatt képes kimutatni a koronavírus jelenlétét. Az eljárás jelentősen felgyorsíthatja a jövőben a tesztelések számát, illetve csökkentheti a kötelező karantén időszakát.

Amerikai kutatók forradalminak számító áttörést értek el a Covid-2019 tesztelések kapcsán. A tudósok a 2020. évi kémiai Nobel-díjas Jennifer Doudna vezetésével a CRISPR génszerkesztő technológiát felhasználva fejlesztettek ki olcsó, pontos és hordozható gyorstesztet. A koronavírus jelenlétének kimutatása így alig 5 percre csökkent, ami akár a helyszínen is elvégezhető.

Egész pontosan mi az a CRISPR?

A CRISPR (halmozottan előforduló, szabályos közökkel elválasztott palindromikus ismétlődések) egy olyan génszerkesztési eljárás, amely képes ellenőrizni a génexpressziót az élőlényekben. A CRISPR új génszakaszok hozzáadására és eltávolítására is lehetőséget ad, így alkalmazható a növénytermesztésben, állattartásban és remélhetőleg egyszer a humán gyógyászatban is elérhetővé válik.

A tudósok most ezt a genetikai eljárást használják fel diagnosztikai célokra. A teszt egy fluoreszcens jel segítségével képes a vírus mennyiségét is kimutatni a mintában, erre eddig a standard Covid-19 tesztek képtelenek voltak.

A CRISPR-alapú diagnózis úgy működik, hogy azonosít a koronavírusra jellemző mintegy 20 RNS-bázis hosszúságú szekvenciát. Egy oldatban történő kötődés során a CRISPR eszköz Cas13 „ollóenzimje” bekapcsol, amely elvágja az egyszálú RNS-t, így az oldatban felszabadul egy előzőleg bejuttatott fluoreszcens részecske. A fluoreszkáló részecskéket a tudósok lézerfénnyel világítják meg, amik a vírus jelenlétére világítani kezdenek.

A vizsgálat 100 másolat/μL érzékenységet ért el félóra alatt, de már 5 perc múlva kimutatta a pozitív klinikai minták sorozatát. A vizsgálat gyors, hatékony és olcsó szűrést kínál a koronavírus visszaszorításának elősegítése érdekében – nyilatkozták a kutatók.

A teszt nem igényel méregdrága laboratóriumi felszereléseket, és gyorsan telepíthető az orvosi rendelőkbe, iskolákba vagy akár irodaházakba is. A forradalmian újnak számító diagnosztikai eljárás jelenleg validációs, azaz engedélyeztetési státusban van a kereskedelmi forgalomba helyezés előtt.

Forrás: hindustantimes.com

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Genetika

Fel