Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A bajkáli csucsóka kiemelkedő egészségügyi és öregedésgátló hatásai

Élelmiszerek

A bajkáli csucsóka kiemelkedő egészségügyi és öregedésgátló hatásai

A scutellaria baicalensist, vagy idehaza bajkáli csucsóka néven ismert gyógynövényt a kínai orvoslásban 2000 éve alkalmazzák gyulladáscsökkentő és antiszeptikus hatása miatt.

Az árvacsalánfélék családjába tartozó növényt gyakran keverik össze észak-amerikai rokonával, a virginiai csucsókával, ám kiemelkedő egészségügyi hatással kizárólag a bajkáli fajta rendelkezik.

A kínaiak csak gyulladáscsökkentésre, illetve fertőtlenítésre használták a bajkáli csucsókát, a modern kutatók azonban más kedvező élettani hatást is kimutattak a gyógynövénynél. A scutellaria baicalensis meggátolja a trombózis és a rák kialakulását, egészségesen tartja az agyat, így késlelteti az öregedést.

Bakteriális és vírusos fertőzések

A korai kutatások – a gyulladáscsökkentő hatáson túl – a bajkáli csucsóka antiszeptikus, azaz bakteriális és vírusos fertőzések elleni hatékonyságát tárták fel.

Egy vizsgálat során súlyos fertőzésben szenvedő betegeknek a gyógyszeres kezelés kiegészítéseként scutellaria baicalensis kivonatot adtak. Az orvosok azt tapasztalták, hogy ezeknél az embereknél csökkent a láz időtartama, illetve a fertőzés kiterjedtsége.

Trombózis

A tudósok szív- és érrendszeri hatásai kapcsán feljegyezték, hogy a bajkáli csucsóka hatékonyan gátolja a szabadgyököket és a xantin oxidázt, javítva ezzel az erek és a szív endothel funkcióját.

A kutatók rámutattak arra is, hogy a növény kardiovaszkuláris védőhatást biztosít az oxidatív stressz kiváltotta sejtkárosodás ellen, és csökkenti a trombózis kialakulásának esélyét.

Rák

Egérkísérletek során a kutatók erős rákellenes hatást mutattak ki a scutellaria baicalensis vegyületeinél.

A tudósok megfigyelték, hogy a bajkáli csucsókával kezelt rágcsálók szervezetében 55 százalékkal csökkentek a prosztata rákos sejtjei, illetve visszaszorultak az androgén aktiválás jelátvitelei.

Agy és öregedés

Egy átfogó kísérletben a vizsgálat vezetői feljegyezték, hogy a scutellaria baicalensis hatására az alanyok feladatmegoldó- és memorizálási képességei jelentősen javultak.

A szakemberek arra jutottak, hogy a bajkáli csucsóka csökkenti a glutamát felszabadulását az agy hippokampuszának idegvégződéseiben, és támogatja az idegsejteket a kaininsav által kiváltott excitotoxicitással szemben. Magyarán: gátolja a stroke és az Alzheimer-kór kialakulását.

Forrás: blog.lifeextension.com

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Élelmiszerek

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel