Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A böjt csökkentheti az életkorral kialakuló betegségek kockázatát

Élelmiszerek

A böjt csökkentheti az életkorral kialakuló betegségek kockázatát

Több tanulmány is rámutatott, hogy az élelmiszerek bevitelének időszakos korlátozása, azaz a böjt javítja az anyagcserét, illetve csökkenti a diabétesz és a szívbetegség számos kockázati tényezőjét. Az időszakos koplalás tehát nem csupán egy újra hódító életforma, de számos pozitív élettani hatása miatt az egészségben töltött éveket is jelentősen meghosszabbíthatja.

A modern társadalmak hozzászoktak a napi három bőséges étkezéshez, ami mellett gyakorta belefér némi nassolnivaló is. Ám a sűrű élelmiszerfogyasztás rendkívül káros hatást gyakorol mind az anyagcserénkre, mind pedig az általános egészségünkre. Az élelmiszerek megemésztése ugyanis összetett és energiaigényes mechanizmus, ami képes felgyorsítani az öregedés folyamatait.

A tanulmányok szerint az időszakos böjtölés kifejezetten egészséges

Állatokon és embereken végzett kutatások sora bizonyítja, hogy az időszakos koplalás fogyáshoz vezet. Egy tanulmány résztvevői a böjtnek köszönhetően 22 nap alatt kezdeti súlyúk 2,5 százalékát, míg zsírtömegük 4 százalékát vesztették el. Ez pedig önmagában csökkenti az életkorral összefüggésbe hozható diabétesz megjelenésének kockázatát.

Ha már a cukorbetegség szóba került! Szakemberek az időszakos koplalással kapcsolatban megállapították, hogy képes visszafordítani az inzulinrezisztenciát olyan felnőtteknél, akik korai diabéteszben vagy teljes mértékben kialakult cukorbetegségben szenvednek.

Emellett kimutatásra került, hogy a böjt csökkenti a vérnyomást, a pulzusszámot, a koleszterin- és trigliceridszintet, valamint a gyulladást, ami rendkívüli módon hozzájárul az érelmeszesedéshez és az artériákban megjelenő plakkok felhalmozódásához. Továbbá az Alzheimer- és Parkinson-kórral összefüggésben állatmodelleken feltárták, hogy a böjt védi az agysejteket.

Összességében tehát az időszakos koplalás jelentős mértékben csökkenti azoknak a betegségeknek a megjelenési kockázatát, amely szoros kapcsolatban állnak az életkorral. A kalóriakorlátozás, illetve a szakaszos éhezés aktív állapotba hozza a fehérjéket, valamint olyan metabolikus folyamatokat indukál, amelyek a sejteket és szöveteket fiatalabb állapotba helyezik. A böjt tehát nem csupán egy életforma, de hatásos módszer a fiatalságunk megőrzésére is.

Forrás: www.lifeextension.com

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Élelmiszerek

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel