Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A CaixaBank Kutatóintézet közgazdásza szerint az öregedés elkerülhetetlen kihívásokat jelent

Életmód

A CaixaBank Kutatóintézet közgazdásza szerint az öregedés elkerülhetetlen kihívásokat jelent

Javier García Arenas széles skálán – a megemelkedett kockázatkerüléstől egészen a megváltozott fogyasztási szokásokig – jelölte meg azokat a szegmenseket, amiket az öregedés kérdése mind társadalmilag, mind pedig gazdaságilag felvet. A CaixaBank vezető közgazdásza kiemelte, hogy a világ dinamikus öregedése csak tovább fokozza a megoldandó problémákat.

A világ öregszik, és szakemberek szerint az öregedés tempója évről évre növekszik. Az ENSZ jóslatai szerint, amennyiben a megfigyelt demográfiai tendencia folytatódik, úgy a 2050. évre minden hatodik ember 65 évesnél idősebb lesz. Ez talán nem tűnik olyan ordító számnak, ugyanakkor figyelembe véve, hogy 2019-ben még csupán minden tizenegyedik ember lépte át a 65 éves kort, jól kirajzolódik: az elkövetkező bő 30 év alatt az idősek száma közel duplájára nő.

A jelenlegi tendencia mellet Európára és az Észak-Amerikára vetítve ez a szám még hihetetlenebbnek méreteket ölt, a két kontinensen 2050-re minden negyedik emberből egy 65 év feletti lesz. Ez a szám pedig már önmagában megköveteli az idősödő korosztály számára gyakorolt társadalmi és szociális figyelmet.

Ideje több figyelmet szentelnünk az öregedésre

Javier García Arenas kifejtette, hogy a fejlett társadalmak elöregedése csendes és feltartóztathatatlan jelenség, amely minden jel szerint egyre nagyobb hatást fejt ki a makrogazdasági és fiskális mutatókra. De nem csupán azokra! A közgazdász szerint a jelenség sokkal markánsabb lenyomatot hagy a jövő társadalmán, az a típusú világ és életmód, amit jelenleg ismerünk, hamarosan csak a történelemkönyvek lapjairól köszön vissza. Ezt azt jelenti, hogy a nem is annyira távoli jövőben az emberiségnek számos gazdasági és társadalmi kihívással kell szembenéznie az öregedés kapcsán.

Az egyik leglényegesebb kérdés napjainkban az, hogy hogyan alakulnak át a társadalmi preferenciák az idősebb generációk nagyobb súlyozódása miatt. Egy német és holland állampolgárok bevonásával készült tanulmány kimutatta, hogy az idő előrehaladtával a kockáztatási kedv apadni kezd.

Miért fontos adat ez? Mert például az egyéni vállalkozások indítása, a pénzügyi befektetések vagy a hitelfelvételek kockázatvállalást jelentenek. A kockázatvállalás kerülése rendkívüli visszahatással lehet az emberek gazdasági, társadalmi és politikai viselkedésére. Csak gondoljunk bele: ha 2050-re minden negyedik ember 65 éven felüli lesz, ám a kockázat miatt kerülik a pénzügyi döntések meghozatalát, az felmérhetetlen károkat okozhat a nemzetgazdaságoknak.

Nőhet a szakadék a fiatal és az idősebb generációk között

A másik égető kérdés a generációs szakadék mélyülése lehet. Felmérések szerint az EU-ban a szegénységi küszöb közelében élő idős személyek aránya az elmúlt években 20 százalékról hozzávetőleg 14,5 százalékra csökkent. Eközben a fiatalabb korosztályok szegénységi mutatói – vélhetően a munkanélküliség következtében – meredek emelkedésnek indultak.

Ezek az adatok azt sugallják, hogy a generációk közötti egyenlőtlenséggel kapcsolatos problémák a közeljövőben élesedni fognak. Az ellentéteket csak tovább szíthatják az olyan tényezők, mint például a jelenleg is zajló világjárvány, a technikai egyenlőtlenségek, a munkanélküliség vagy a gazdasági döntések. Jól látható tehát, hogy a generációs különbségek kiküszöbölése, ha nem is megoldhatatlan feladatot, de komoly fejtörést okozhat a korszak döntéshozóinak.

A társadalmak elöregedése tehát olyan jelenség, amit kezelni szükséges, mert ennek hiányában csupán a problémák elburjánzása várja a következő generációkat. Ne legyen kétségünk, a kihívás súlya már a jelenben elkezdte nyomni a vállunkat, ám ha nem cselekszünk időben, a gond mázsás súlyként fog ránk nehezedni. Egyelőre azonban fogalmunk sincs a gazdaság más módon történő szervezésének módjáról vagy az erőforrások generációk közötti igazságosabb elosztásának folyamatáról. Talán kiindulópontnak elegendő lehet annyi, hogy sok fiatal támogatóan fordul az idősekhez, és sok korosabb személy nyitott az ifjabb generációk irányába.

Forrás: longevity.technology

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Életmód

Fel