Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A CMS121 és a J147 kísérleti gyógyszerek hatásosnak bizonyultak az Alzheimer-kór kezelésében!

Gyógyszerek

A CMS121 és a J147 kísérleti gyógyszerek hatásosnak bizonyultak az Alzheimer-kór kezelésében!

Egérmodelleken végzett kutatások segítenek a tudósoknak feltárni azokat az élettani mechanizmusokat, amelyek révén két gyógyszer is hatásosan léphet fel az Alzheimer-kór ellen. A vizsgálatok igen reménykeltők, a szakemberek sikeresen fordították vissza az életkorral összefüggő kognitív hanyatlást a rágcsálók szervezetében.

A gének, a környezet és a családtörténet mind-mind befolyásolják az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Jelenlegi tudásunk szerint azonban mégis maga az életkor a legnagyobb kockázati tényező a betegség felbukkanásával összefüggően.

Az Alzheimerrel diagnosztizált emberek túlnyomó többsége legalább 65 éves, ettől az életkortól kezdve a betegség kialakulásának kockázata pedig ötévente megduplázódik. Ennek ellenére a tudósok még mindig nem értik kristály tisztán, hogy az öregedés molekuláris szinteken miként járul hozzá az Alzheimer-kór alakulásához. De az bizonyosnak tűnik, hogy hozzájárul.

Az agy glükóz-anyagcseréje lehet a kulcs

A kutatók sejteni vélik, hogy az Alzheimer-kór az agy hibásan működő glükóz-anyagcseréje folytán alakul ki. Az életkor előrehaladtával az agy glükóz-metabolizmusa csökken, ám a betegségben szenvedők szintcsökkenése extrém méreteket képes ölteni.

Antonio Currais, a Salk Biológiai Intézet munkatársa és kutatócsapata két kísérleti gyógyszert, a CMS121-et és a J147-et tesztelték Alzheimer-kórtól szenvedő egérmodelleken. Mindkét hatóanyag a természetben előforduló gyógynövény-származék.

A CMS121 egy fisetin nevű flavonoid, míg a J147 egy a curry fűszerben kurkumin néven jelenlévő molekula. Korábbi kutatások ugyan mindkét hatóanyagnál neuroprotektív előnyöket jeleztek, azonban a mögöttes mechanizmusok nem voltak egyértelműek a kutatók számára.

A kutatók feljegyezték, hogy mindkét vegyület növelte a memóriát, illetve megakadályozta az öregedés egyes mozzanatait az egérmodellekben. Habár számos vizsgálat várat még magára, de Currais és tudós csapata szerint a hatóanyagok egy közös biológiai pályán enyhíthetik az öregedő agyi anyagcsere egyes aspektusait.

Mindez azt is jelentheti, hogy elérhető közelségbe került a gyógyszeres vagy terápiás kezelés az Alzheimer-kórban és más kognitív disszonanciában szenvedő betegek számára.

Forrás: medicalnewstoday.com

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Gyógyszerek

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel