Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A CNIO kutatói kapcsolatot találtak a vesefibrózis és a telomerek kopása között

Genetika

A CNIO kutatói kapcsolatot találtak a vesefibrózis és a telomerek kopása között

A spanyolországi Nemzeti Rákkutató Központ (CNIO) kutatói megfigyelték, hogy a jelenleg megállíthatatlan progressziójú krónikus vesehegesedés (fibrózis) és az életkorral összefüggő telomerkopás korrelál. A Nature Aging tudományos szaklapban közzétett eredmények szerint a krónikus betegség lefolyása mellett szignifikánsan rövid telomerek észlelhetők.

A krónikus vesebetegségek szinte kivétel nélkül a vese hegesedésével, azaz fibrózissal végződnek. Az orvostudomány mai állása szerint a betegség ugyan dialízissel ideig-óráig kordában tartható, de a szervelégtelenség kialakulása megállíthatatlan folyamat. A dialízis ugyanakkor rendkívül drága, és fennáll a szívroham, illetve más kardiovaszkuláris szövődmények kialakulásának kockázata.

Szakemberek egybehangzó véleménye szerint a vesefibrózis egyik legnagyobb kockázati tényezője az életkor, így bármilyen előrelépés a területen potenciális hasznot jelenthet a szenolitikus kutatások szempontjából. Különös tekintettel egyébként arra vonatkozóan, hogy az öregedő társadalmak következtében a vesefibrózis előfordulása növekedő tendenciát mutat.

Visszafordítható a folyamat?

Dr. Maria Blasco, a CNIO igazgatója elmondta, hogy telomer rövidülése önmagában nem váltja ki a vese hegesedését, ebben az esetben ugyanis minden egyes idős ember érintett lenne a betegségben. Genetikus szakemberek ugyanakkor egérmodelleken végzett kísérletek során feljegyezték, hogy a rövid telomerekkel rendelkező rágcsálók csekély dózisú vesetoxinnak való kitettsége vesefibrózist okoz.

Az eredmények rámutattak a rövid telomerek rendkívül fontos szerepére a betegség progressziójában, és ez a megállapítás kétségtelenül szélesre tárja a kapukat a vesefibrózis kezelése előtt – mondta el Sarita Saraswati, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatások következő fázisában a szakemberek olyan egereket vizsgáltak, amely szervezetéből hiányozott a Trf1, azaz a telomer működéséhez szükséges fehérje. Az eredmények azt sugallták, hogy a telomerek szerepe megkerülhetetlen a vesefibrózis elleni védekezésben, ugyanis a rövid telomerek megváltoztatják egyes gének expresszióját. A tudósoknak a telomereket megnyújtó telomeráz enzim génjének expresszálásával sikerült helyreállítaniuk a fibrózis előtti állapotokat.

Forrás: longevity.technology

 

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Genetika

Fel