Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A Concordia Egyetem kutatója természetazonos öregedésgátló vegyületeket fedezett fel

Genetika

A Concordia Egyetem kutatója természetazonos öregedésgátló vegyületeket fedezett fel

Vlagyimir Titorenko biológus professzor a kutatásai során a növényi kivonatokból származó vegyületek öregedésgátló tulajdonságaira összpontosít. 2016-ban Titorenko professzornak és csapatának sikerült hat molekulacsoportot azonosítania, amelyek késleltették az öregedést az élesztőgombák modellezése során.

Az azóta eltelt mintegy négy év alatt a csapat 15 új molekulacsoportot különített el, amely szintén anti-aging hatást gyakorol a szervezetre. A vegyületek olyan növényekből származnak, mint a fűrészpálma, az orbáncfű vagy a szent bazsalikom (ez utóbbi nem egyezik a konyhakertből ismert fűszernövénnyel).

Sejtszinteken kell megértenünk az öregedést

A Concordia Egyetem professzora ideje nagy részét annak szenteli, hogy megértse, miként lehetne gátat vetni a sejtszintű öregedésnek. A genetikai folyamatoknak, a sejtek korosodásának és funkcióvesztésének lassítása ugyanis az egyik legfontosabb feladata kell, hogy legyen a megelőző orvoslásnak.

A legtöbb kutatás ma még a specifikus betegségek megelőzésének és kezelésének mikéntjére koncentrál. Számos betegség azonban annyira összekapcsolódik az öregedéssel, hogy azokra nem lehet önálló elváltozásként tekinteni. A csont- és ízületgyulladás, a diabétesz, a rák, a szívbetegségek, a Parkinson- és Alzheimer-kór, illetve egy sor másik betegség előfordulása csökkenthető lenne a sejtes öregedés megakadályozásával.

Dr. Titorenko és csapata a kutatásokat eddig nagyrészt élesztőgomba-modelleken végezte. Kutatók gyakran használják ezt az egyszerű modellezést, az élesztőgomba ugyanis alapjaiban hasonló öregedési folyamatokon megy keresztül, mint az emberi szervezet.

A szakemberek kimutatták, hogy a növényi kivonatok egy része megfelelőnek bizonyult az öregedés hatásaival szemben azáltal, hogy növeli a sejt oxidatív stresszel szembeni ellenálló képességét. Magyarán arról van szó, hogy a sejtek felvették a harcot az idő múlásával, és fenntartó folyamataik optimálisabban kezdtek funkcionálni.

A professzor optimistán tekint a jövőbe a felfedezett növényi kivonatokkal kapcsolatban. Véleménye szerint kutatási eredményeik végül az emberi öregedés elleni harcot fogják szolgálni akár gyógyszeres kezelés, akár genetikai szintű terápia összefüggésében.

Forrás: concordia.ca

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel