Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A European Heart Journal tanulmánya a HIIT edzés öregedésgátló hatásáról számolt be

Életmód

A European Heart Journal tanulmánya a HIIT edzés öregedésgátló hatásáról számolt be

A legújabb kutatások rámutatnak, hogy a magas intenzitású intervallum edzés (HIIT) jótékony hatással van az egészségre, ezen felül kulcs lehet számos, az öregedésben döntő szerepet játszó biológiai mechanizmus lassításáért. A tanulmány szerint a futás, az úszás, a kerékpározás kedvezőbb élettani hatásokat gyakorol a szervezet egészére, mint a súlyzós erőnléti edzések.

A kutatások során a szakemberek három gyakorlat (állóképesség, HIIT, erőnlét) hatásait elemezték az emberi szervezet öregedésével összefüggően. A tanulmányban 124 olyan önkéntest vizsgáltak, akik egészségesek voltak ugyan, de a felmérés előtt inaktív életmódot folytattak.

A résztvevőket véletlenszerűen osztották a három módszertani csoportba, és a szakemberek kontrollként egy negyedik halmazt is alkottak, melynek tagjai továbbra is inaktív életmódot folytattak.

Az öregedés markerei visszafordultak

Az állóképességi edzés folyamatos futásból állt, a HIIT tréning magában foglalta a bemelegítést, az intenzív és lassú futás váltakoztatásának négy sorozatát, illetve a levezetést. Az erőnlét gyakorlatai alatt az önkéntesek nyolc különböző gépen folyamatosan edzették a has-, a hát-, a kar- és a lábizmokat. A résztvevők heti háromszor 45 perces foglalkozást teljesítettek.

A kutatók megfigyelték, hogy mind az állóképességi, mind pedig a HIIT edzés lassította, sőt egyes esetekben vissza is fordította az öregedést. Az erőnléti tréning vonatkozásában ilyen hatást nem jegyeztek fel.

Hogyan történtek a vizsgálatok? A tudósok a felmérések alapjául a telomerek hosszának változását célozták meg. Régóta ismert, hogy a kromoszómák végein található burkok egyfajta védőfunkciót látnak el, így a telomerek hossza és a várható élettartam között szoros összefüggés áll fent.

A kutatók a tanulmány kezdetén, illetve 6 hónappal a vizsgálatok befejezését követően részletesen elemezték az önkéntesek telomerjeinek hosszát. Megfigyelték, hogy az állóképességi és HIIT edzést folytató személyek telomerei jelentősen nőttek az erőnléti tréninget folytató, illetve az inaktív életmódot élő kontrollcsoport alanyaihoz mérten.

A tanulmány végső összegzésként kimondja, hogy az eredmények bizonyítják a testmozgás sejtszintű öregedésgátló hatását, illetve a telomerek fiziológiai stresszhez történő alkalmazkodását.

Forrás: usnews.com

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Életmód

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel