Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A finom nyomás a bőrön segítheti a regenerálódást!

Bőrápolás

A finom nyomás a bőrön segítheti a regenerálódást!

A világ egyik vezető kozmetikai cégének kutatásai szerint a bőrre gyakorolt finom nyomás aktiválhatja az őssejteket. A Sheseido tanulmánya szerint az öregedés szemmel látható tünetei, így a ráncok és szarkalábak visszaszorulhatnak a stimuláció hatására.

A japán kozmetikai vállalat kutatói szerint a bőr kollagén rostjai (fibroblaszt) az őssejtekből erednek, és ezek befolyásolják kültakarónk rugalmasságát. A tudósok rávilágítottak, hogy ezek az őssejtek nagyrészt a bőr faggyúmirigyei köré gyűlnek. A kutatócsapat a tanulmány következő szakaszában mechanikai stimulációs vizsgálatba kezdett: nyomás- és nyújtáspróbának tették ki a bőr őssejt-tárolóit.

Kevés a mechanikai vizsgálat a szépségiparban

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy rengeteg hatékony kezelés létezik a szépségiparban, ám a mechanizmus részletei – így például a konkrét elemek területi hatásai – egyelőre nem tisztázottak. Ezen mechanizmusok feltárása pedig különösen hatékony szépségápolási kezelések kifejlesztésére adna lehetőséget.

A Sheseido kutatócsapata kiegészülve a Nemzetközi Egészségügyi és Jóléti Egyetem, a Jichi Orvostudományi Egyetem, valamint az Országos Élettani Tudományos Intézet szakembereivel a szépségápolási elemek kiváltotta ingereket utánzó kísérletbe kezdett.

A tudományos csapat a kutatás során megfigyelte, hogy a nyomás alá helyezett bőrmodellekben az őssejtek száma felszaporodott a kontrollmodellhez képest. Feljegyezték továbbá, hogy a sejtek hamarosan összekapcsolódtak és hálózatot képeztek, ami funkcionális állapothoz vezetett.

A szakemberek a nyomás alá helyezett bőrmodellen egy nem várt folyamatot is megfigyeltek: megindult a kollagén termelése. Ez azért nagyon fontos, mert a kollagén az életkor előrehaladtával csökkenni kezd, ami a bőr rugalmasságának elvesztését eredményezi.

A kollagén jelenléte ugyanakkor arra engedte következtetni a kutatókat, hogy a bőrre gyakorolt nyomás elősegíti a dermisz, azaz a bőr mélyebb rétegének regenerálódását. Ha pedig a dermisz egészséges, akkor feszességet, szilárdságot és támaszt kölcsönöz a bőrnek.

Az eredmények rávilágítottak arra – jegyezték meg a kutatásban résztvevő tudósok –, hogy a kozmetikai kezelések és az eszközök hatásosak lehetnek a bőr fiatalságának visszaadásában és az öregedés külső jeleinek eltüntetésében.

Forrás: cosmeticsdesign-asia.com

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Bőrápolás

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel