Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A FOXO3 gén kulcsfontosságú lehet a krónikus betegséggel élő férfiak élettartamának alakulásában

Genetika

A FOXO3 gén kulcsfontosságú lehet a krónikus betegséggel élő férfiak élettartamának alakulásában

Egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálata alapján azok a kardiometabolikus betegséggel rendelkező férfiak, akiknél a hosszú élettartamú gén egy speciális változata megtalálható ugyanolyan életkilátásokra számíthatnak, mint egészséges társaik.

Az Aging című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy a kardiometabolikus betegségben szenvedő férfiaknál a páciensek élettartam alakulásával, illetve öregedésével összefüggő különleges génváltozat csökkenti a halálozás kockázatát.

Mi az a kardiometabolikus betegség?

A kardiometabolikus betegség vagy szindróma a modern társadalmak egyik legnagyobb egészségügyi problémája, egyszersmind kihívása. Az elnevezés egy gyűjtőfogalom, ide tartozik az elhízás, a diabétesz, a magas vérnyomás és az érelmeszesedés is. Magyarán: minden olyan betegség (külön-külön vagy együttesen jelentkezve is), amely a helytelen életmód következtében alakul ki, és káros folyamatokat idéz elő a szívre és a keringésre.

A tudomány mai állása szerint idős korban a legyengült vagy egyéb krónikus betegséggel küzdő szervezet gyakorta képtelen megküzdeni a kardiometabolikus betegség szövődményeivel, így elengedhetetlen a módszeres prevenció, illetve az egészséges életmód kialakítása.

Ugyanakkor egy nemzetközi kutatócsapat arra jutott, hogy egy speciális génváltozat esélyt adhat a kardiometabolikus betegséggel élőknek, és életkilátásaik hasonlóan alakulhatnak, mint egészséges társaiknál.

A Forkhead Box O3 (FOXO3) gén jelentősége

A Foxo3 gén régóta ismert a tudósok előtt, néhány tanulmány az öregedési folyamatokban kiemelt vizsgálati célpontként is megjelölte. Eddig a pontig azonban mélyreható kutatás kifejezetten a génre vonatkozóan nem indult meg.

A jelenlegi tanulmány a Kuakini Honolulu Szívprogramban résztvevő 3584 férfi utókövetéses vizsgálatát végezte el. A kutatás szigorúan arra fókuszált, hogy a szakemberek megvizsgálják a FOXO3 hosszú élettartamú gén alléljainak (változatainak) kardiometabolikus betegségtől szenvedő férfiakra gyakorolt hatását.

A Sydney Egyetem és a Hawaii Egyetem közös kutatásával készült tanulmányban a szakemberek az adatok begyűjtését követően elkezdték az elemző munkát. Az eredmények összesítése után kiderült, hogy a speciális génvariánssal rendelkező kardiometabolikus férfiak ugyanannyi ideig élnek, mint azok, akik nem rendelkeznek a betegséggel.

Először láttuk annak a jelét, hogy a FOXO3 hosszú életű asszociált alléljai olyan élettartamot biztosítanak a diabétesszel vagy magas vérnyomással élő idős férfiaknak, mint akiknél hiányoznak ezek az életveszélyes egészségügyi tényezők – mondta el Brian Morris, a Sydney Egyetem emirátus professzora.

A tudós hozzátette: az eredmények azt sugallják, hogy a FOXO3 genetikai variánsának kifejeződése hatással van a kardiometabolikus megbetegedéstől szenvedő emberek (jelen esetben a vizsgált férfiak) életkilátásaira.

Perdöntő bizonyítékok a tudósok asztalán

A 3584 vizsgált férfiból 2512 rendelkezett a FOXO3 gén speciális változatával, ezek közel felének átlagéletkora megegyezett azokéval, aki nem szenvedtek kardiometabolikus megbetegedéssel. Tehát az elhalálozás nem volt kirívóan magas a csoportban.

Ugyanakkor azon férfiaknál, akik kardiometabolikus rendellenességgel éltek, de nem volt kimutatható a szervezetükben a FOXO3 gén hosszú élettartamú variánsa, azoknál 19 százalékkal magasabb volt a halálozás kockázata, illetve élettartamuk sokkal rosszabbul alakult. A szakemberek megfigyelték továbbá, hogy a FOXO3 gén nem fejtett ki semminemű hatást azoknak a férfiaknak az élettartamára, akik nem szenvedtek kardiometabolikus elváltozástól.

A Sydney Egyetem és a Hawaii Egyetem tudósai úgy vélik, hogy a szóban forgó gén variánsa alapvető jelentőségű az egész életünket végigkísérő stresszre adott válasz szempontjából. A FOXO3 ugyanis a sejtek homeosztázisának és stresszes reakciójának szabályzójaként, illetve az élettartam alakulásának centrális alakítójaként szolgál.

Forrás: sydney.edu.au

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel