Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A Fudani Egyetem kutatói új genetikai megközelítésű gyógyszercélpontot találtak

Gyógyszerek

A Fudani Egyetem kutatói új genetikai megközelítésű gyógyszercélpontot találtak

Évtizedek óta nyilvánvaló tény a kutatók előtt, hogy a sejtes öregedés rendkívüli módon hozzájárul az életkorral összefüggő betegségek kialakulásához, egyszersmind a biológiai öregedéshez. Ugyanakkor a sejtek öregedési állapotba lépését kiváltó mechanizmusok továbbra is rengeteg kérdést vetnek fel a tudósok között.

Az alternatív splicing egy olyan RNS-folyamat, amely a génexpresszióhoz köthető szabályozott mechanizmus. A folyamat alatt a génből kivágódhatnak egyes exonok (fehérje részegység kódoló egységek) amelyek ennek következtében kimaradnak a transzláció előtt álló, végső messenger RNS képzéséből.

Ennek a roppant bonyolult és igen nehezen érthető folyamatnak az a lényege, hogy egyetlen gén több fehérje kódolására is képes. Az alternatív splicing egyik fajtája az intronmegtartás (IR), ahol az exonok a kibontott intront szabadon hagyják, azaz nem veszik körül.

Korábbi tanulmányokban a szakemberek rágcsáló és humán kísérletek során kimutatták, hogy a splicing mechanizmusok visszaesése és károsodása hozzájárul az öregedési jellegek fejlődéséhez, továbbá növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

Új szenolitikus gyógyszercélpont került a vizsgálatok középpontjába

A kínai Fudani Egyetem munkatársa, Ting Ni professzor a poli-adenin RNS-szekvenálás bioinformatikai elemzésével igyekezett az IR szerepét tisztázni az öregedés biológiai mechanizmusaiban. A tudós arra is választ keresett, hogy milyen RNS-kötő fehérjék szabályozhatják a jelenséget.

Ting Ni professzor és kollégái miután megállapították, hogy az IR elterjedt az idősödő személyek fibroblaszt sejtjeiben azt találták, hogy az intronmegtartás-fokozó öregedésének dinamikus változásai finomra hangolhatják a génexpressziót.

Kutatásaink a sejtek öregedésének poszttarnszkripciós szabályozásának eddig ismeretlen rétegeit tárták fel, amelyek összefüggésben állhatnak az életkorral kapcsolatos betegségek kialakulásában – hangsúlyozták a Fudani Egyetem munkatársai.

A tudósok megjegyezték továbbá, hogy a jövőbeli tanulmányoknak vizsgálniuk kell egyéb splicing folyamatokat és azok hatásait az öregedési jellemzőkre. Ugyanakkor kutatásaik új gyógyszercélpontokra mutattak rá az élettartam meghosszabbításával összefüggően.

Forrás: www.longevity.technology

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Gyógyszerek

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel