Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A gombákban jelenlévő ergothioneine lehet a hosszú élet kulcsa?

Kutatások

A gombákban jelenlévő ergothioneine lehet a hosszú élet kulcsa?

Barry Halliwell, a Szingapúri Nemzeti Egyetem Biokémiai Tanszékének professzora évtizedek óta a szabad gyökök és az antioxidánsok kutatására fókuszál, különös tekintettel a humán gyógyászatban való felhasználhatóságukat illetően. A vizsgálatok során került a professzor látóterébe az ergothioneine nevű vegyület, ami leginkább a különböző gombafélékben fordul elő.

Halliwell professzort az elmúlt években elsősorban az olyan neurodegeneratív betegségek kezelési lehetőségei kötötték le, mint az Alzheimer- és Parkinson-kór vagy a demencia. A tudós megfigyelte, hogy az ebben a betegségben elhunytak agya kifejezetten magas oxidatív károsodást mutatott, ami nem lehetett véletlen.

Az volt az érzésem, mintha ellenállás nélkül megnövekedett volna a szabad gyökök termelődése és az oxidatív módon károsodott molekulák jelenléte – idézte fel a múltbéli megfigyeléseit a Szingapúri Nemzeti Egyetem munkatársa.

Halliwell emlékeztetett rá, hogy a megelőzést célzó tanulmányok szerint a magas C- és D-vitamin, a karotinoidok, illetve a flavonoidok bevitele neuroprotektív hatást fejt ki ugyan, de egyetlen hatóanyag nagy dózisú klinikai vizsgálata nem hozott eredményt. A tudós azt reméli, hogy az ergothioneine nevű vegyülettel kapcsolatos kutatásai változtathatnak ezen a kedvezőtlen tendencián.

Mi az az ergothioneine, és hogyan támogathatja a hosszú élettartamot?

Az 1950-es és 1960-as években rendkívüli érdeklődés mutatkozott a vegyület iránt, ami jellemzően egyes gombafélékben, így az ergot gombában (innen az elnevezés) van jelen. Habár Halliwell és kutatócsapata az 1980-as években bizonyította a vegyület antioxidáns hatásait, az ergothioneine iránti érdeklődés alábbhagyott.

2005-ben sikerült felfedezni egy olyan speciális transzportert, ami a vegyületet nagyon hatékonyan juttatja az emberi szervezetbe, majd Halliwell ezzel összefüggően megállapította, hogy az ergothioneine rendkívüli módon csökkenti az enyhe kognitív rendellenségben szenvedőknél a demencia korai stádiumát.

A tudós jelenleg a vegyület hosszú élettartamra gyakorolt hatásait kutatja, ám meglátásai szerint óvatosnak kell lenni és nem szabad elhamarkodott döntéseket hozni, ugyanis a gombák még kis mennyiségben is olyan toxinokat tartalmaznak, amelyek káros élettani hatást fejthetnek ki.

Forrás: longevity.technology

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Kutatások

Fel