Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A gránátalma visszaadhatja a fiatalkori energiánkat

Élelmiszerek

A gránátalma visszaadhatja a fiatalkori energiánkat

Izmaink mozgásáért, egyszersmind izomenergiánkért a mitokondriumoknak nevezett sejtszervecskék felelnek. A mitokondriumok egyszerre előállítják, illetve el is tárolják a szervezet számára szükséges energiát.

Az öregedéssel párhuzamosan a sejtek erőműveinek is tartott mitokondriumok sérülnek, számuk lecsökken. Egy kísérlet kimutatta, hogy az urolitin A molekula támogatja az izomsejteket az öregedés elleni küzdelemben, amikor a mitokondriumok már nem funkcionálnak maximálisan.

Szerencsére idehaza két könnyűszerrel elérhető gyümölcs is bővelkedik urolitin A-ban, az egyik az eper, a másik a gránátalma. Az eper szezonja viszonylag rövid, így előnyös élettani hatásait nem élvezhetjük az egész év folyamán, ám a gránátalma minden hónapban elérhető a nagyobb szupermarketek kínálatában.

Mi igazolja a gránátalma pozitív egészségügyi hatásait?

Tekintettel arra, hogy a testmozgáson kívül jelenleg nem létezik olyan kezelés, ami feltartóztatná az öregkori izomgyengülést, épp ezért minden tudományos eredmény rendkívül felértékelődik ezen a téren. Hol tartunk most?

Az Amazentis, egy svájci érdekeltségű biotechnológiai vállalat a gránátalmában is jelenlévő urolitin A molekula öregedésgátló képességeit vizsgálta. A kísérletben 60 önkéntes egészséges idős embert kezeltek négy héten keresztül urolitin A-val úgy, hogy a csoport egyik fele placebo adagokat kapott.

A tesztidőszak lejártát követően a szakemberek a következő eredményre jutottak. A placebo adagot kapó résztvevők szervezetében semmiféle változás nem jelentkezett. Az urolitin A-val kezelt önkéntesek vérében viszont csökkent azoknak a biomarkereknek a szintje, amelyek az egészségtelen mitokondriumok jelenlétét jelzik a sejtekben.

A mitokondriumok és a sejtek általános vitalitása az életkor előrehaladásával csökken. Az urolitin A-val kapcsolatos vizsgálataink mérföldkőnek számítanak az öregedéssel összefüggő időskori egészség kezelésében – nyilatkozta Patrick Aebischer, az Amazentis társalapítója.

Az öregedés összetett folyamat, azonban sok magán és állami intézmény kutatja az ezzel kapcsolatos kezeléseket a kor biológiai jellemzői alapján. Jelenleg úgy tűnik, hogy a mitokondriális kezelés, a sejtjeink erőműveinek helyreállítása az öregedés több aspektusára is válasz lehet.

Forrás: labiotech.eu

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Élelmiszerek

Fel