Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A Johns Hopkins Egyetem tanulmánya veszélyesnek találta a magas dózisú D-vitamint az időseknél

Gyógyszerek

A Johns Hopkins Egyetem tanulmánya veszélyesnek találta a magas dózisú D-vitamint az időseknél

Az intézmény kutatói publikációjukban rámutattak, hogy a D-vitamin megnövelt adagolása nem csupán hatástalannak bizonyult a célvizsgálatban, de egyes esetekben veszélyt is rejtett magában. A tanulmányt a szakemberek az Annals of Internal Medicine december 8-i számában közölték.

A kutatók a vitamint a fogyasztási szokások, illetve az időskori eleséses balesetek kockázatával összefüggően vizsgálták egy átfogó tanulmány kerestében.

Az egyetem Epidemiológiai és Klinikai Kutatórészlegének csapata megállapította, hogy a napi 1000 NE (nemzetközi egység) vagy még magasabb D-vitamin bevitele semmiben sem különbözik napi 200 NE szedésétől az esési kockázatok csökkentése kapcsán.

Megnövekedett kockázat, idős korban óvatosan a D-vitaminnal!

A magasabb dózisnak nincs kimutatható előnye, de a potenciális veszélyeknek több jele is felbukkant – hangsúlyozta C. David Molina az orvostudományok professzora. A szakember hozzátette: sokan azt gondolják, ha valami hasznos, akkor abból érdemes minél többet szedni. Ám egyes vitaminok esetében a nagyobb dózis több kockázattal jár, mint tényleges előnnyel.

A D-vitamin túlszedése kifejezetten növeli az elesések kockázatát, és azok kimenetelének súlyosságát – tette hozzá a professzor utalva a közelmúltban publikált tanulmányban foglaltakra. A kutatás kimutatta, hogy a kórházi kezelésekkel járó súlyos kimenetelű eleséses balesetek gyakrabban fordulnak elő azoknál a személyeknél, akik napi 1000 NE vagy ezt meghaladó dózisú D-vitamint szednek.

A szakemberek a kutatást két fázisra bontották. Az első szakaszban a megemelt vitamin dózis és az eleséses balesetek arányát vetették össze. Megfigyelték, hogy a D-vitamin adagjának emelésével párhuzamosan az elesések gyakorisága is növekszik.

A tudósok a vizsgálat második szakaszában, az úgynevezett megerősítő fázisban a nagyobb dózisú D-vitamin (1000 NE/nap) baleseti arányszámait vették górcső alá a kisebb dózisúhoz (200 NE/nap) viszonyítva. A csapat megállapította, hogy a napi 1000 nemzetközi egységnyi vitamin semmivel sem volt jobb az elesések megelőzése kapcsán, mint a napi 200 NE D-vitamin.

A kutatást végző szakemberek azt javasolják, hogy az idősek beszéljenek kezelő- vagy háziorvosukkal a D-vitamin napi szintjének emelése előtt.

Forrás: newswise.com

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Gyógyszerek

Fel