Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A Kaliforniai Egyetem kutatásai azt sugallják, hogy a depresszió gyorsítja a sejtek öregedését

Kutatások

A Kaliforniai Egyetem kutatásai azt sugallják, hogy a depresszió gyorsítja a sejtek öregedését

A neves amerikai felsőoktatási intézmény tudósai úgy találták, hogy a súlyos depressziós rendellenességgel (MDD) élő személyek sejtjeinél magasabb metilációs arány mutatkozik a vizsgált DNS-ek esetében, mint egészséges társaiknál. Az eltérő metilációs mintázat arra engedte következtetni a kutatókat, hogy a súlyos depresszió akár a sejtciklust, így a sejtes öregedést is felgyorsíthatja.

A Translational Psychiatry folyóiratban publikált tanulmányban a tudósok MDD betegségben szenvedő önkéntesek vérmintáit elemezték a metilációs mintázatokra vetített úgynevezett GrimAge óra segítségével. A GrimAge óra egy bonyolult algoritmust takar, amely a sejtmetilációs mintázatok alapján előrejelzi a személy várható élettartamát.

Az egészséges vérmintákat összevetve az MDD-s betegek adataival a szakemberek megfigyelték, hogy a súlyos depressziós rendellenességgel élők GrimAge-pontszáma szignifikánsan magasabb. Mindez azt jelenti, hogy a depressziós betegeknél magasabb a halálozási kockázat, a GrimAge óra szerint hozzávetőleg 2 évvel kevesebb élettartamra számíthatnak az MDD-ben szenvedők.

Nehéz helyzet: nincsenek külső jelek

A tanulmány rámutat, hogy a súlyos depressziós rendellenességgel élők nem produkálták az életkorhoz fűződő patológiák külső jeleit, ami megnehezíti az azonosítást. A kutatások rávilágítottak továbbá, hogy a halálozási kockázatot növelő metilációs minták a káros életmódbeli tényezők (elhízás, dohányzás) kizárását követően is fennmaradtak.

A megfigyelések elmozdítottak minket arról az álláspontról, hogy a depresszióra tisztán mentális vagy pszichiátriai jellegű megbetegedésként tekintsünk, ami csupán az agyban zajló folyamatokra terjed ki. A depresszió az egész szervezetet érintő betegség. Mindez alapjaiban megváltoztatja a rendellenességhez való hozzáállásunkat és gondolkodásmódunkat – hangsúlyozta Katerina Protsenko, a tanulmány vezető szerzője.

Az MDD jelenleg világszerte az egyik legáltalánosabb egészségügyi probléma. A WHO adatai szerint hozzávetőleg 300 millió ember szenved valamilyen depressziós rendellenességben, ami a teljes lakosság mintegy 4,4 százaléka. A szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, valamint az Alzheimer-kórral párhuzamosan az MDD-s betegek száma is növekszik.

Forrás: www.news-medical.net

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Kutatások

Fel