Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A kínaiak bioprintere képes szövetet nyomtatni a test belsejében

Genetika

A kínaiak bioprintere képes szövetet nyomtatni a test belsejében

Bioprinter vagy bionyomtató – talán itt az ideje, hogy elkezdjük ízlelgetni ezeket a szavakat, ugyanis szinte borítékolható, hogy az élő szövet nyomtatása hamarosan átkerül a tudományos laboratóriumokból az általános orvosi használatba. Kínai szakemberek létrehoztak egy parányi robotot, ami lehetővé teszi a 3D-s bionyomtatást a test belsejében.

A gyomorfekély igen fájdalmas és sokak életét megkeserítő betegség, ami nagyobb valószínűséggel fordul elő az idősebb embereknél, és komoly kihatással bír a további életminőségre. Ellátás nélkül a fekélyek rendkívül veszélyes belső vérzések kialakulását okozhatják, amik vérszegénységhez, kórházi kezeléshez és vérátömlesztéshez vezethetnek.

Megoldást nyújthat a problémára a bionyomtatás

Az élő szövetes printelés hozzávetőleg úgy működik, mint a hagyományos 3D nyomtatás. Ám míg ez utóbbi vékony anyagrétegeket helyez egymásra, addig a bionyomtatás extradurálja az élő sejteket annak érdekében, hogy szöveteket és szerveket pótoljon.

Kínai tudósok olyan miniatűr robotot fejlesztettek, amely könnyedén bevihető a humán szervezetbe. A kutatókat a már meglévő mechanikus méhek és csótányok ihlették, azok alapötletét továbbgondolva tervezték és építették meg a mindössze 30 milliméteres mikrorobotot. Az apró szerkezet a testbe juttatva 59 milliméteresre csomagolja ki magát, majd nekilát feladatának, a sérült szövetek bionyomtatás útján történő helyreállításának.

A tervek szerint a mikrorobotot a tudósok egy endoszkópra illesztve juttatnák el a gyomorba, ahol laboratóriumban növesztett gyomornyálkahártyával és izomsejtekkel töltött gélt nyomtatnának a kívánt helyekre.

Szakértők szerint a technológiában valódi potenciál rejlik a jövőre nézve. Jelenleg a kutatók azon fáradoznak, hogy a mikrorobot méretét még kisebbre, 12 milliméteresre csökkentsék, így tovább javítsák az eljárás biztonságát és hatékonyságát. A tudósok úgy vélik, hogy a technológia rövid távon alkalmas lehet a sebek kezelésére, illetve a sebészeti beavatkozási eszközök gyarapítására.

A bionyomtatás technológiájának távlati lehetőségei szinte kimeríthetetlenek. Emberek tízezrei várnak donorra ebben a pillanatban is végeláthatatlan transzplantációs listákon. Számukra a biológiailag nyomtatott szervek élet-halál kérdését jelentenék.

Forrás: longevity.technology

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel