Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A kognitív hanyatlás szempontjából kritikus enzimet fedeztek fel

Genetika

A kognitív hanyatlás szempontjából kritikus enzimet fedeztek fel

Kutatók egy olyan enzim felfedezéséről számoltak be, amely nem csupán az öregedés visszafordításában játszik kulcsszerepet, de hathatós támogatást nyújt az Alzheimer-kórral kapcsolatos DNS-károsodás helyreállításában is.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) és a Harvard Egyetem közös kutatásával sikerült azonosítani egy olyan enzimet, amely kritikus fontosságúnak tűnik a kognitív funkciók szempontjából. A HDAC1 elnevezésű enzim a szakemberek szerint nagyban felelős a térbeli tájékozódás, a memória, a mentális képességek és a szellemi teljesítményben részt vevő gének életkorral kapcsolatba hozható DNS-károsodás helyreállításában.

Potenciális új genetikai gyógyszercsoport

A kutatók észrevették, hogy a HDAC1 enzim szintje az öregedéssel természetszerűleg csökken, ahogyan az is ismertté vált, hogy jelenléte alacsonyabb az Alzheimer-kórral együtt élő betegeknél. A közelmúltban felfedezett enzim tehát igazi öregedésgátló molekulának számít.

Az gondolom, hogy ez egy szélesebb területen alkalmazható alapvető biológiai megállapítás, ugyanis a humán neurodegeneratív betegségek szinte kivétel nélkül az öregedéssel összefüggően alakulnak ki. Nem puszta spekuláció, hogy a HDAC1 genetikai aktiválása sok esetben hasznos lehet – mondta el Li-Huei Tsai professzor, a tanulmány vezetője.

A Nature Communications folyóiratban közölt tudományos publikáció rámutatott, hogy az inaktivált HDAC1 enzimmel élő laboratóriumi egerek az öregedéssel párhuzamosan kialakuló specifikus DNS-károsodással rendelkeznek.

A kutatók előtt bebizonyosodott továbbá, hogy a károsodás megfordítható egy olyan gyógyszer alkalmazásával, ami aktiválja a HDAC1 enzimet, egyszersmind javítja a kognitív funkciókat.

A tanulmány potenciálisan új gyógyszercélpontnak tekinti a szóban forgó enzimet az életkorral, valamint a neurodegeneratív betegségekkel összefüggően – erősítette meg a professzor. A kutatócsapat jelenleg azt próbálja megállapítani, hogy a DNS károsodása és a HDAC1 szerepet játszhat-e az agyban található egyes káros fehérjék kialakulásában.

A tudóscsapat eredményei nagyban hozzájárulhatnak egy olyan gyógyszeres terápia kifejlesztéséhez, amely rengeteg kognitív hanyatlásban, mentális leépülésben szenvedő beteg életét könnyítheti meg világszerte.

Forrás: bionews.org.uk

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel