Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A kutatók szerint a bőrápolás és az öregedésgátlás rendszeres testmozgással érhető el!

Bőrápolás

A kutatók szerint a bőrápolás és az öregedésgátlás rendszeres testmozgással érhető el!

Sokak életében beköszönt az az időszak, amikor hihetetlen nagy hangsúlyt fektetnek a bőrápolásra, hiszen a bőr testünket borító, védő funkciója mellett a fiatalság és az egészség egyik „legbeszédesebb” szervének is minősül.

Egy nemrégiben, idősebb egereken végzett kivizsgálás során az egyik tudóscsoport arra a következtetésre jutott, hogy a bőr egészsége szempontjából rendkívül fontos az öregedésgátló mechanizmusok feltárása.

Mindannyiunkkal megesett néhányszor, hogy valamilyen úton-módon megsérült a bőrünk (elvágtuk, felhorzsoltuk stb.) A bőrregenerálódás időtartama nagymértékben függ a sérülés mértékétől – hiszen ahhoz, hogy a sérült szövetek helyreálljanak napokra, hetekre van szükség.

A test elsődleges védelmi vonalát képező bőr mindeközben azon dolgozik, hogy helyreállítsa a sérülés okozta bőrkárt, megszabadítja a szervezetet a nem kívánt fertőzésektől, távol tartja a mikróbákat.

Ezért van az, hogy e nagyszerű szerv amellett, hogy testvédő funkcióval bír, még a fiatalság jellemző szerveként is számon van tartva. A test egyéb szerveihez hasonlóan a bőrsejtek is képesek önmagukat helyreállítani… egy ideig.

Az életkor előrehaladtával azonban ez a képesség látványosan csökken – ezzel magyarázható meg az a jelenség is, hogy az idős emberek bőre különösen érzékennyé válik, a sebek egyre lassabban gyógyulnak be, vagy egyáltalán nem.

A bőrápolásban még mindig akadnak kiaknázatlan területek

A tudósok egy része szerint a bőrápolás terén még mindig vannak kiaknázatlan területek, egyúttal fel nem fedezett alternatív terápiás megoldások. Talán problémaként tartható számon az is, hogy van néhány olyan bőrhiba, melyekről úgy véljük, hogy beálltuk a sejtöregedés természetes velejárója, ezért nem tartjuk figyelemre méltónak. A tudósok sem látják át teljes mértékben a sejtfolyamatok bőrgyógyulásra gyakorolt hatását… egyelőre.

Az idősödő egerek bőrsejtjeinek sebgyógyító képességeit feltáró viszonylag friss vizsgálatok szerint közelebb kerülhetünk a bőrápolás egy újabb megoldásához. Egy kutatócsoportnak sikerült megállapítania, hogy a bőrgyógyulás képességét nagyban befolyásolja, illetve javítja az interleukin 15 nevű fehérje alacsony dózisa.

Ez a fehérjetípus kulcsfontosságú a szervezet összes sejtjének energizálásában – és leginkább azon embereknél található meg bőségesen, akik rendszeresen fordítanak időt a testmozgásra. A testmozgás öregedésgátló előnyét már korábban is sejthettük, azonban ez esetben meg is bizonyosodhatunk igazvoltáról.  Váratlan, ugyanakkor számottevő fordulatként tartható számon a tény, mely szerint a bőr fiatalon tartásában ez a fehérjetípus igen nagy szerepet vállal magára.

Egy 2015-ben végzett, az interleukin 15 előnyeit vizsgáló tanulmányban a kutatók arra mutattak rá, hogy az idősebb emberi bőrsejtek esetében a testmozgás igen fontos, hiszen serkenti az energiatermelésért felelős sejtekben található mitokondriumok és organellák funkcióit.

Forrás: news.northeastern.edu

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Bőrápolás

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel