Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A magasabb humaninszint befolyásolja a hosszabb élettartamot és lecsökkenti az időskori betegségek kockázatát

Genetika

A magasabb humaninszint befolyásolja a hosszabb élettartamot és lecsökkenti az időskori betegségek kockázatát

A genetika alterületeinek köszönhetően számos eddig felfedezetlen biológiai jelenség megmagyarázására sor került – gondoljunk itt a prenatális genetika, a genetikai onkológia vagy a neurogenetikai eredményekre, melyek által a tudósok beazonosítottak egy sor gyanús eredetű ritka betegséget.

Ugyanakkor az elmúlt néhány év során egy újabb terület került a genetikusok górcsője alá, mégpedig az öregedés biológiai folyamatának megértése. A tudósok nemrégiben rájöttek arra, hogy a mitokondriumokban található fehérje nagymértékben befolyásolja az egészséget, ugyanakkor hatással van a hosszú élettartamra egyaránt.

A vizsgálatok során fény derült arra is, hogy a jelentős mennyiségű peptid humaninnak köszönhetően az emberek és állatok egyaránt jobb egészségnek, egyúttal hosszabb életnek örvendhetnek – sőt az olyan jellemzően időskori betegségek kockázata is alacsonyabb, mint példaképpen az Alzheimer-kóré.

A genetikai vizsgálatokról

A genetikai vizsgálatok egyaránt folytak laboratóriumi körülmények között, mint beteg embereken, így a genetikusok felfigyelhettek a mitokondrium genomjában található parányi humanin jelentős szerepére. Erről az aprócska fehérjéről már egy ideje kiderült, hogy segít az időskori betegségek megelőzésében, ugyanakkor csak nemrégiben bizonyosodott be az, hogy mindemellett élettartamnövelő hatással is rendelkezik.

Mivel a humanint az emberek és az állatok mitokondriumában egyaránt fellelték, a tudósok arra a következtetésre jutottak ennek kapcsán, hogy a jelenségnek érdekes evolúciótörténeti vonzatai is vannak, mégpedig az, hogy a humanin rokongénje az evolúció során fennmaradt vagy konzerválódott.

A genetikai vizsgálatok eredményeinek köszönhetően minden jel arra utal, hogy az ősi mitokondriális jelátviteli mechanizmussal bíró humanin – és más mitokondriális fehérjék egyaránt – az életkorral összefüggő betegségek effektív kezelésévé válhatnak.

Nagy a valószínűsége annak, hogy abban az élő szervezetben, melyben több humanin található, az hosszabb élettartamra számíthat – azonban a humaninszint az életkor előrehaladtával több faj esetében is csökken. A hosszú életű emlősök közül a csupasz vakondpatkányról derült ki az, hogy a humanin szintje rendkívül lassan csökken.

Az emberek esetében megfigyelték, hogy azon emberek, akiknek a szülei, akár a századik életévüket is elérték, statisztikailag nagyobb eséllyel válhatnak maguk is centenáriusokká. A centenáriusokról is kiderült, hogy magasabb és tartósabb humaninszinttel rendelkeztek, mint mások.

A magasabb humaninszint amellett, hogy hosszabb élettartamot ígér, még a betegségek kockázatát is jelentősen lecsökkenti. Ez utóbbit az a kimutatás is alátámasztja, hogy az Alzheimer-kórban vagy demenciában szenvedő kontrollcsoportok gerincvelő-folyadékának mintái alapján végzett vizsgálatok szerint: ezeknél a betegeknél jóval alacsonyabb volt a humaninszint, mint nem-beteg társaik esetében.

Forrás: gero.usc.edu

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel