Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A metmorfin lehet a kulcs a hosszú élethez

Gyógyszerek

A metmorfin lehet a kulcs a hosszú élethez

Egy kutatócsoport szerint a cukorbetegség kezeléséhez alkalmazott gyógyszernek öregedésgátló hatása van. Egy kísérletben sikerült vele meghosszabbítani egerek élettartamát. Azonban még a kutatók számára sem egyértelmű, hogy ennek a felfedezésnek milyen vonatkozásai lehetnek az emberre nézve.

A tudósok szerint a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében alkalmazott metmorfin hasonló hatással rendelkezik, mint a kalóriakorlátozás. A nagyon alacsony kalóriatartalmú diéták sokak szerint egészséges öregkorhoz vezetnek. Korábbi tanulmányok szerint a metmorfin képes meghosszabbítani az egyszerűbb szervezetnél, pl. férgeknél az élettartamot, ám a legyekkel és emlősökkel végzett kísérletek ellentmondásos eredményeket hoztak.

Rafael de Cabo, a Nation Institute of Ageing munkatársa szerint a laborban vizsgált állatoknál a kalóriaszegény étrend az élettartam meghosszabbodását eredményezte. Olyan gyógyszert kerestek, amivel ezt a hatást lehet reprodukálni. Így jutottak el a metmorfinhoz, melyet elsősorban 40 év feletti cukorbetegeknél alkalmaznak. A metabolikus szindrómát kezelik vele, mely a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az elhízás együttes fennállása miatt alakul ki.

A tanulmányban a kutatók 2 különböző dózisban adtak metmorfint középkorú egereknek. A kisebb dózist kapott egerek átlagosan 5%-kal éltek tovább, mint azok, melyek nagyobb dózist kaptak. Az öregkori betegségek is később jelentek meg náluk. Ez azt jelentheti, hogy nagyobb dózisban a metmorfin mérgező és megrövidíti az életet.

Rafael De Cabo szerint további tanulmányokra van szükség a metmorfin emberi élettartamra gyakorolt pozitív hatásainak megállapításához. A kutató szerint már vannak biztató eredmények, de hogy biztosak legyenek, klinikai teszteket is kell végezni. Ám amíg ezek meg nem valósulnak, addig a hosszabb élettartam érdekében annyit tehetünk, hogy egészségesen táplálkozunk és rendszeresen mozgunk.

Tom Kirkwood professzor, a Newcastle Egyetem kutatója szerint nem egyértelmű, hogy a tanulmány mit ért pontosan az emberi egészség fogalma alatt, de a metmorfin a 2-es típusú cukorbetegség kezeléséhez már régóta használatban van és közismert az emésztésre gyakorolt pozitív hatása. Kirkwood beszélt arról is, hogy már korábbi egérkísérletek is bizonyítják, hogy az emésztés manipulálásával megnövelhető az élettartam, de azt még nem tudni, hogy ez embereknél is így működik-e.

Forrás: https://index.hu/tudomany/egeszseg/2013/07/31/a_metformin_a_hosszu_elet_titka/

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Gyógyszerek

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Genetika

Hol tartanak a genetikai kutatások 2020-ban?

Szerző: augusztus 4, 2020

Életmód

Az öregedést kutató tudós öregedése

Szerző: augusztus 3, 2020

Gyógyszerek

Kolosztrinin – az idősödő agy kiemelt támogatója

Szerző: augusztus 2, 2020

Kutatások

Az Allantoin nem csupán egy kozmetikai adalék!

Szerző: augusztus 2, 2020

Élelmiszerek

A gránátalma visszaadhatja a fiatalkori energiánkat

Szerző: augusztus 1, 2020

Címkék

Fel