Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A Michigani Egyetem kutatói úgy vélik, a szociális kapcsolatok védenek az időskori depressziótól

Életmód

A Michigani Egyetem kutatói úgy vélik, a szociális kapcsolatok védenek az időskori depressziótól

A felsőoktatási intézmény kommunikációs tanszékének szakemberei a társadalmi kapcsolatok mélyebb rétegeit, illetve azok idősekre gyakorolt hatásait vizsgálták. A Pszichológia és öregedés című szaklapban publikált tanulmány rámutat, hogy a masszív közösségi hálózatok segíthetik az idősebb korosztályokat a depresszió és elszigetelődés elleni harcban.

Tisztában voltunk vele, hogy a társadalmi kapcsolatok felbecsülhetetlenek az időskorú személyek számára. Ezenkívül tudtuk, hogy az idősek körében is gyakori probléma a szociális kapcsolatok leszűkülése, illetve az új kapcsolatok kiépítésének nehézsége – mondta el Dr. Reed Reynolds, a tanulmány vezető szerzője.

A kutató hozzátette, tanulmányuk rávilágított, hogy a közösségben való részvétel – akár klubokon, egyházakon vagy karitatív szervezeteken keresztül – az egyik legkitűnőbb módja annak, hogy a korosodó emberek új kapcsolatokat teremtsenek és bővítsék a társadalmi hálózatukat. Ezek a kapcsolatok ugyanis képesek védelmet nyújtani a jövőbeli depresszió ellen.

Az elszigeteltség és a depresszió kapcsolata

Reynolds szerint a kutatások időről-időre felvetik, hogy létezik-e kapcsolat az idős személyek elszigeteltsége és a depresszió között. Számos vizsgálat arra gyanakszik, hogy a folyamat kétpólusú: az elszigeteltség depresszióhoz vezet, de a depresszió önmagában is növelheti az elszigetelődés esélyét.

Dr. Reynolds a tíz évet felölelő vizsgálatukra hivatkozva elmondta, hogy a társadalmi kapcsolataink leépülése befolyásolják a depressziót, így az elszigetelődés közvetlenül hozzájárul a mentális problémák kialakulásához.

A tanulmány az idősebb korosztályok társadalmi interakciójának három szegmensét tárta fel. Az intim réteg a házastárssal vagy érzelmi partnerrel közös halmaz. A köztes réteg az olyan személyekkel való érintkezésre utal, mint a munkatársak, barátok, családtagok. Végül a szociális réteg a közösségek és szervezetek felé tanúsított interperszonális interakcióra utal.

Dr. Reynolds és kutatótársai bebizonyították, hogy azoknál a felnőtteknél, akiknél hiányoznak a szoros, intim kapcsolatok, azok az emberi kapcsolatok hiányát egyféle kompenzációként a társadalmi köreik, társadalmi rétegeik más területein pótolják.

Forrás: msutoday.msu.edu

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Életmód

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel