Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A műholdas sejtek számának növelése a megfelelő testmozgással a kulcs a korai izomöregedés ellen!

Életmód

A műholdas sejtek számának növelése a megfelelő testmozgással a kulcs a korai izomöregedés ellen!

Napjainkban egyre többeknek válik fontossá az egészséges életmód, a helyes táplálkozással és megfelelő mennyiségű, rendszeres testmozgással karöltve. A tudósok nemrégiben arra a kérdésre igyekeztek válasszal szolgálni, hogy vajon hogyan öregszenek az izmok és milyen lehetséges módon tudnánk lelassítani az izomöregedés folyamatát? Válaszuk minderre igen röviden ennyi: testmozgással.

A válasz hosszabban: a kutatók szerint a harmincadik életévüket betöltött emberek izomzata már elindult az öregedés kikerülhetetlen (?) útján. Már az 1988-as években tudomást szerezhettünk a szarkopénia jelenségről, az izomtömegvesztésről, mely az izomzat életkorral összefüggő „hanyatlását” jelzi.

Az izomtömegvesztésnek, az izom öregedésének számos befolyásoló tényezője számon tartható, köztük az izomőssejtszám-csökkenés, a mitokondriális diszfunkciók, a hormonális dereguláció, vagy éppenséggel a fehérjeminőség és -forgalom csökkenése. Az idős korosztálynak azért jelent mindennapos küzdelmet a korábban normálisnak tudott mindennapos tevékenységek elvégzése a lépcsőmászástól a szatyorcipelésig, mivel azáltal, hogy az izomtömeg csökken az izom gyengébbé, erőtlenebbé válik a korábbi állapotához képest.

Szoktuk rebesgetni az élet számos területén, hogy változtatni soha nem késő, és ugyanez elmondható az életmódról is, hiszen a tudósok jó híre az, hogy a testmozgással megakadályozhatóvá, sőt visszafordíthatóvá válhat az izomvesztés és izomgyengeség egyaránt. Számos tanulmány mutatott rá arra, hogy a fizikai aktivitás pozitív hatással van a mitokondriumok egészségére, a fehérjeforgalom növelésére és az izomműködés visszaállítására.

A többmagú rostokból összetevődő izomőssejtek rostjai az érett kor elérését követően már nem osztódnak tovább – tehát posztmitotikus érett rostokká formálódnak, melynek egyenes következménye abban nyilvánul meg, hogy a felnőttek izomnövekedését és helyreállítását csupán az izomőssejtek teszik lehetségessé.

A műholdas sejtek és az izomöregedés kapcsolata

Az 1961-ben elektronmikroszkóppal felfedezett izomőssejtekről – melyeket műholdas sejteknek nevezték el, tudniillik az izomrost perifériáján találhatók – kiderült, hogy számuk időskorban drámaian lecsökken (8 százalékról 0,8 százalékra.)

A műholdas sejtek további megfigyelései során a tudósok arra jöttek rá, hogy a kétéves patkányoktól izolált izmok gyorsabban helyreálltak, ha két-három hónapos patkányokba oltották be.

Nemrégiben megvizsgálták az idős emberi műholdas sejteket is, mely feltérképezés során fény derült arra, hogy egy Sprouty 1 nevű gén korlátozza a műholdas sejtek önmegújító képességét. Mindezzel részben megmagyarázhatóvá válhat az idős emberek izmaiban található műholdas sejtszámok progresszív csökkenése.

Itt lép képbe a testmozgás izomegészégre gyakorolt jótékony hatása, mely által megnövelhető a műholdas sejtek száma – ezért van az, hogy az aktív életet élő idős emberek esetében jóval több a műholdas sejtek száma, mint a testmozgást nélkülöző társaik esetében.

Forrás: the-scientist.com

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Életmód

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel