Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A NAD+ (nikotinamid-adenin-dinukleotid) lehet a válasz az öregedés visszafordítására? A lelkesedés felülmúlja a valóságot!

Gyógyszerek

A NAD+ (nikotinamid-adenin-dinukleotid) lehet a válasz az öregedés visszafordítására? A lelkesedés felülmúlja a valóságot!

Legtöbbünkre jellemző, hogy az öregedésről, elmúlásról nem igazán szeretünk beszélni, azonban az időskor rohamos közeledésével el kezd bennünket foglalkoztatni a téma. Leginkább a körül a kérdés körül forgolódunk, hogy miképpen lehetne eltolni magunktól az időskor beköszöntét.

A világhírnévnek örvendő Harvard Egyetem egyik kimagaslóan tehetséges genetikusa, David Sinclair, a közelmúltban tett bejelentésével sokakat meghökkentett. Elmondása alapján, ugyanis biológiai korából már több, mint két évtizedet sikerült lefaragnia. Hogyan lehetséges mindez? Egy egereken kikísérletezett gyógyszer, egy molekula, napi rendszerességgel történő bevétele segít az egészsége megőrzésében és az élettartam meghosszabbításában egyaránt.

A nem mindennapi, Sinclair életében már rutinná nőtt, gyógyszerek bevételének köszönhetően a tudós – saját elmondása alapján –  egy egészséges fiatalember tüdőkapacitásával, koleszterinszintjével, vérnyomásával, és egy akár sportolókat is meghazudtoló pulzussal büszkélkedhet.

Mit tudhat a NAD+?

A NAD+, azaz nikotinamid-adenin-dinukleotid, booster néven ismert, kereskedelmi forgalomba hozott öregedésgátló gyógyszerek vegyületei rendkívül fontosnak bizonyulnak minden élő szervezetben. Noha az egereken végzett fiatalon tartó és egészégmegőrző kísérletek ígéretesnek mutatkoztak, jelen pillanatban nincsenek megcáfolhatatlan bizonyítékok arra nézve, hogy a szenolitikumok milyen mértékben bírnak a tőlük várt hatással.

Mivel egy neves tudós és egy nagyhírű egyetem egyaránt állítja, hogy lehetséges bizonyos speciális gyógyszerek által szembeszállni az öregedéssel, természetes, hogy a hír nagy figyelmet kap. Sok tudós, köztük a Harvard Medical School egykori dékánja, Jeffrey Flier is kritikusan viszonyult a bejelentéshez, és mindössze a jelentős pénzügyi részesedés lehetőségét vélte felfedezni mindebben.

Mindezt megerősíteni látszik a nikotinamid-ribozid molekula kereskedelmi forgalomba hozása, melyben a Harvard, a Mayo Klinika, valamint Sinclair feltalálói személye egyaránt kiemelt helyen szerepel. A társaság figyelme olyan gyógyszerekre irányul, amelyekkel lassítható az öregedés és az időskorral összefüggő betegségek egyaránt.

Alig néhány évtizede a tudósok körében nevetséges kijelentésnek bizonyult, ha valaki felvetette a fiatalság forrásának kérdését, melyet azonban a recens szenolitikai vizsgálatok egyre inkább  megcáfolni látszanak. Az állatkísérletek is rácáfoltak a pesszimista szemléletre, hiszen az egereknek adott molekulák (pl.: rapamicin), akár 20 százalékkal is megnövelhetik az élettartamukat.

Ugyanakkor a 17 alfa-ösztradiol anyag, vagy éppenséggel az Acarbose (akarbóz), mely egy cukorbetegség elleni gyógyszer, ugyancsak hatékony öregedésgátló készítménynek mutatkoztak az egérkísérletek során. Mindemellett az is megjegyezendő, hogy az egerek nemcsak hosszabb ideig élnek, hanem esetükben kisebb a rák, szívbetegségek és kognítív zavarok kockázata is.

Forrás: nbcnews.com

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Gyógyszerek

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel