Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A Nature szerint az öregedésgátló gyógyszerek erősíthetik a COVID-vakcina hatását

Gyógyszerek

A Nature szerint az öregedésgátló gyógyszerek erősíthetik a COVID-vakcina hatását

A jó borral ellentétben az emberi testnek nem használ az idő. A sejtek képtelenné válnak a megújulásra, a szervek lassan-lassan tönkremennek, és az immunrendszer is felmondja a szolgálatot. Az immunhanyatlás jelensége a legfőbb magyarázata annak, hogy a COVID-19 miért is különösen veszélyes az idősebb korosztályok számára. Vagy mégis van segítség?

Az immunrendszer nem megfelelő működésének akad még egy aggasztó következménye. Azok az oltások, amelyek védelmi vonalunkat a behatolók elleni küzdelemre sarkallják, az idős embereknél jórészt hatástalanok.

Ez azért fordulhat elő, mert a védekező rendszer eleve alulteljesít, magyarán: a vakcináknak nem nagyon van mit felpörgetniük. Így a koronavírus elleni harc épp abban a korcsoportban bukhat el, amelynek a legnagyobb szüksége lenne a támogatásra.

Más megközelítésre lesz szükség

Szinte bizonyosságként kezelhetjük, hogy egyetlen oltás sem lesz olyan hatékony az időseknél, mint a fiatalok körében – emelte ki Matt Kaeberlein gerontológus, a Washingtoni Egyetem munkatársa. Az emberi immunrendszer roppant összetett, és az öregedés szinte minden ízében érinti. Egyes immunsejtek kimerülnek (T-sejtek és B-sejtek), így a kórokozók elleni antitestek termelése is visszaszorul.

Tudósok egy csoportja szerint ezen a ponton lépnének színre az öregedés elleni gyógyszerek és terápiák. Az elmúlt évtizedben komoly előrelépések történtek olyan molekuláris célpontok azonosításában, amelyek segíthetik az öregedő szervezet behatolók elleni védekezését. Leegyszerűsítve: a szenolitikumok segítségével a szakemberek olyan állapotba hoznák az idősek immunrendszerét, ami hatékony választ adhatna a COVID-19 elleni oltóanyagra.

Az öregedésgátló gyógyszerek egyik reménykeltő csoportja gátolja az mTOR néven ismert fehérjét, ami valószínűleg kihatással van több, öregedéssel összefüggő biológiai mechanizmusra is. Egy másik ígéretes hatóanyag a 2-es típusú cukorbetegségre használt metformin, melynek pozitív élettani hatásait számos kísérletben igazolták már.

Egyelőre nagyon kis minta áll a kutatók rendelkezésére, de úgy tűnik, hogy mind az mTOR-gátlót, mind pedig a metformint kapó koronavírusos betegek gyorsabban gyógyultak fel, mint a placebót szedő kontrollcsoport alanyai.

Forrás: nature.com

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Gyógyszerek

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel