Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A Nature tanulmánya szerint a CAR-T sejtes terápia ígéretes öregedésgátló gyógyszernek is bizonyulhat

Genetika

A Nature tanulmánya szerint a CAR-T sejtes terápia ígéretes öregedésgátló gyógyszernek is bizonyulhat

A tudósok egy ideje igen nagy bizakodással fordulnak a hatásos rákgyógyszer aspiráns, az úgynevezett CAR-T sejtek felé. Egy nemrégiben egérmodelleken végzett kísérletsorozat kapcsán a szakemberek jelentős öregedésgátló hatást figyeltek meg a CAR-T sejtek esetében.

A kutatók jelenleg azt próbálják elérni, hogy a CAR-T sejtek ugyanolyan hatékonyságot mutassanak a masszív daganatokban, mint a leukémia esetén. Ehhez azonban úgy tűnik, hogy géntechnológiával módosított immunsejtekre lenne szükség, amely nem minden országban elérhető az onkológus szakemberek számára.

Abban az esetben, ha minden akadály elhárul a tudósok elől, nagyon úgy néz ki, hogy az öregedő sejtek elpusztítását célzó új szenolitikus terápia válna elérhetővé az emberiség számára. Az egérmodelleken végzett kísérletek mindenesetre igencsak reménykeltők. A kutatók arról számoltak be, hogy a diszfunkcionális sejtek eltávolítása csökkenti vagy meg is szünteti az időskori betegségek kialakulásának kockázatát, így meghosszabbítja az élettartamot.

Egészen pontosan mik azok a CAR-T sejtek?

A daganatos megbetegedésekben az úgynevezett kimérikus antigén receptor T-sejtes terápia forradalmi áttörést hozott a gyógyászatban, de költségei sajnos egyelőre roppant magasak. Az immunterápia során a szervezet védekező rendszerében kulcsszerepet játszó T-sejtekbe olyan kimérikus CAR (antigén receptor) géneket juttatnak, amelyek felismerik és elpusztítják a rákos sejteket a T-sejtek felszínére kerülve.

A génterápiának az a nagy előnye, hogy a bejuttatott antigén receptorok elszaporodnak a szervezetbe, így nagyon hosszú időn át – akár éveken keresztül – harcolnak a rákos sejtek ellen. Az eljárással 40 éve, 1980 óta próbálkoznak a kutatók, és jelenleg is igen nagy az érdeklődés a terápia iránt.

A CAR-T sejtes terápiának sajnos hátulütői is előfordulnak. A daganatos sejtek ugyanis egyes esetekben rezisztenssé válhatnak, illetve a CAR-T sejtek túlstimulálhatják az egész immunrendszert.

A kezelést 2017-ben engedélyezték az Egyesült Államok területén, első ízben a gyermekkori és fiatalkori leukémiás megbetegedésekkel szemben. Sajnos az eljárás jelenleg tetemes összegbe kerül, így széles spektrumú felhasználhatósága minden bizonnyal még váratni fog magára.

Forrás: statnews.com

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel