Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A neurofilamentum könnyűlánc-fehérje vérplazma szintje optimális öregedési biomarker lehet

Genetika

A neurofilamentum könnyűlánc-fehérje vérplazma szintje optimális öregedési biomarker lehet

Egyre több tudós helyezkedik arra az álláspontra, hogy a születéstől eltelt évek számolása nem ad pontos képet az egészségi állapotról. Ezért a szakemberek a kronológiai óra helyett szívesebben alkalmazzák a biológiai órát, ami valósabb képet mutat az egészségügyi helyzetről. A gond csak az, hogy ehhez megfelelő markerek is kellenek.

A genetika és az orvoslás más területei is évtizedek óta keresik azokat a szervezetben előforduló jelzőket, amelyek szerveink és egész testünk vitalitásáról, tényleges életkoráról árulkodnak. Jóllehet, az évek során számos ilyen markert találtak, ezek vizsgálata azonban sokszor rendkívül bonyolult és költséges feladat.

Egészen a közelmúltig a kronológiai óra felállítása szinte elképzelhetetlen volt az állami egészségügyi ellátórendszerek keretei között. Most úgy tűnik, hogy a kutatóknak sikerült találniuk egy optimális vérmarkert, amely a sejt- és szövetkárosodás számos formáját magán viseli, és rendkívül sokat elárulhat a biológiai korunkról.

A neurofilamentum könnyűlánc-fehérje mint az öregedés mutatója

A neurofilamentum könnyűlánc-fehérje (NfL) egy olyan szerkezeti fehérje, amely az idegsejtekben fordul elő. Az idegrendszer fontos szereppel bír az öregedésben és az élettartam alakulásában, ezért az NfL kimutathatósága a vérben potenciális biológiai markernek bizonyulhat. Az NfL szintjéről ugyanis a tudósok már korábban kimutatták, hogy az idő előrehaladtával és a neurodegeneratív rendellenességekre reagálva növekedni kezd a szervezetben.

A tudományos elmélet bizonyítására egy nemzetközi kutatócsoport 21-107 év közötti önkéntesek vérplazmáját kezdte vizsgálni. A szakemberek megfigyelték, hogy az NfL-szinttel összhangban álló fehérjék részt vesznek a sejtes pusztulásban (apoptózis), továbbá a szinapszis képződésében és a plaszticitásban. Ez igazolta a tudósok felvetését, miszerint a vérplazma NfL-szintje leképezi az idegsejtek működéséhez kapcsolható biológiai utak aktivitását. Ezt követően egy többéves nyomon követési folyamat kezdődött.

Az eredmények értékelése után a tudósok számára egyértelművé vált, hogy az alacsonyabb NfL-szinttel rendelkező önkéntesek életkilátásai jobbak, mint a magasabb szinttel rendelkezőké, így az NfL optimális biomarkernek bizonyult.

Forrás: www.fightaging.org

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Genetika

Fel