Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A rapamycintől a génszerkesztésig – 5 ígéretes kutatási terület az öregedésgátlásban!

Kutatások

A rapamycintől a génszerkesztésig – 5 ígéretes kutatási terület az öregedésgátlásban!

Évtizedek óta lázas harc folyik az egyes tudományos területeken az öregedés lelassításáért, megállításáért. Habár számtalan sikert értek már el a szakemberek élesztőgombák, muslincák, egerek vagy békák tekintetében, a humán orvoslásnak egyelőre még nincs a kezében a fiatalság elixírje. Akad azonban 3 olyan eljárás, illetve 2 olyan hatóanyag, amire érdemes lesz odafigyelni a jövőben. Nézzük!

1; A rapamycin

A kalandos sorsú hatóanyagot először az 1970-es években mutatták ki egy Húsvét-szigetről származó talajmintából. Eleinte leginkább gombaölő tulajdonsága miatt alkalmazták, később megfigyelték, hogy a rapamycin immungátló hatása miatt jól használható a szervátültetés előtt álló betegeknél.

Egy tanulmány feltárta, hogy a hatóanyag kifejezetten jó élettani hatással van az idős egerek szív- és érrendszerére. A húsvét-szigeteki „lelet” a kutatások szerint nem csupán elnyomja a betegség tüneteit, de a sejtek vitalitásának visszaállítására is képes.

Mit mond a szakértő? Matt Kaeberlein gerontológus szerint a rapamycin jelenleg az egyik legígéretesebb szenolitikumnak számít. Egyelőre óvatlanság lenne kijelenteni, hogy akár 20-30 évet is képes hozzáadni az életünkhöz, de számos életkorral összefüggő egészségügyi problémán javíthat. Ideértve a demenciát, a szívbetegségeket és a rákot.

2; Metformin

A hatóanyagot tartalmazó gyógyszert jelenleg emberek millióinak írják fel a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére. Azonban úgy tűnik, hogy a diabéteszen túl a metformin további pozitív élettani előnyökkel is rendelkezik.

Több kutatás is kimutatta, hogy a hatóanyag olyan öregedésgátló hatással rendelkezik, ami összefüggésbe hozható a gyulladással járó anyagcsere- és sejtes folyamatokkal. Állatmodelleken végzett kísérletekkel bizonyították, hogy a metformin hatásosan lép fel az idő előrehaladtával kialakuló betegségekkel szemben, ezáltal gyarapítja az egészségben töltött évek számát.

Mit mond a szakértő? A tudósok arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a korai stádiumú elváltozások kezelésére használt betegségek esetén a metformin hatékony megoldás lehet. A gyógyszert jelenleg is számos laboratórium vizsgálja az anti-aging hatásával összefüggően.

3; A kalóriabevitel korlátozása

Napjainkban reneszánszát éli a böjtölés, és úgy tűnik, hogy nem minden ok nélkül. Kisszámú kutatások megfigyelték, hogy a kalóriabevitel korlátozása egyfajta pozitív stresszhelyzetbe állítja a sejtek működését, ami egyes öregedésgátló biológiai mechanizmusokat indít be.

Néhány szakértők szerint 30 százalékos kalóriakorláttal már megindulnak a fenti folyamatok, azt követően már csupán a bűnbeesést szükséges elkerülni. Egy tanulmány azt taglalja, hogy az időszakos böjtölés képes akár a rákos sejteket is elpusztítani.

Mint mond a szakértő? Doug Gray molekuláris biológus elmondta, hogy a népi megfigyelésen kívül annyira kevés adat áll rendelkezésre az öregedés és a kalóriakorlátozás összefüggéséről, amiből tudományos következtetéseket nem lehet levonni.

4; Génszerkesztés

A kémiai Nobel-díjat idén egy génszerkesztési eljárás kidolgozásáért ítélték oda. Ez jól mutatja, hogy a tudományterület soha nem látott magaslatokba ért, olyan beavatkozási lehetőségekkel, amikről néhány évvel ezelőtt álmodni sem mertünk.

Mit mond a szakértő? Annak ellenére, hogy sikeresen térképeztük fel az emberi genomot, és technikailag készen állunk egy-egy génszekvencia eltávolítására, illetve pótlására, még rengeteg a tennivaló. A génmódosításnak ma még erkölcsi és törvényi akadályai is vannak, így hosszú az út a humán beavatkozásig.

5; Fiatal vérplazma transzplantációja

A kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói 2018-ban igazolták, hogy a fiatal egerek vérplazmájának idősebb társaikba juttatása számos egészségügyi előnnyel jár. A plazmától az öreg rágcsálók izomműködési és szervi funkciói is javulást mutattak.

Mit mond a szakértő? Habár a vérplazma egyes esetekben valóban segíthet a betegeken, a kutatók szerint aggasztó mértékeket kezd ölteni a köré épülő gátlástalan üzletág.

Forrás: ottawacitizen.com

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Kutatások

Fel