Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A SardiNIA-tanulmány az egészséges öregedés és a hosszú élettartam genetikáját vizsgálta

Genetika

A SardiNIA-tanulmány az egészséges öregedés és a hosszú élettartam genetikáját vizsgálta

Az olasz Sassari Egyetem, illetve a Genetikai és Orvostudományi Kutatóintézet egy közös projektben a Szardínia szigetén élő őshonos lakosság genetikai összetételét vizsgálta az egészséges öregedés és a hosszú élettartam mögött húzódó biológiai folyamatok megértése érdekében.

A kutatók előtt egy ideje ismert, hogy egyes népcsoportok között – az olasz szigeten élő szárdok is ide tartoznak – feltűnően nagy arányban fordulnak elő olyan személyek, akik nem csupán megélik a 100 éves kort, de hosszú életük során szinte elhanyagolható számú betegséggel kell szembenézniük.

Egyes tudományos vizsgálatok a különleges életmódot, illetve a kalóriaszegény, egészséges táplálkozást vélik meghúzódni a háttérben. Az olasz Országos Öregedési Intézet (NIA) támogatásával a közelmúltban egy nagyszabású kutatás vette kezdetét a szárdok között, azt keresve, hogy a szélsőségesen hosszú és egészséges élettartamot genetikai alapok is alátámasztják-e.

22 millió DNS-variáns hatásmechanizmusa került előtérbe

A SardiNIA-tanulmány mintegy 4000 szardíniai önkéntes bevonásával készült el a több mint 8000 éves, földrajzilag izolált szigeten. A tanulmány azért is egyedülálló, mert a szigeten élő populáció az idők során csupán elhanyagolható mértékben keveredett, így ideális a génexpresszió egészségre gyakorolt hatásának kutatásához.

Az önkéntesek vérmintáit felhasználva a kutatócsapat mintegy 22 millió DNS-variáns hatását vizsgálta az immunsejt-változók, illetve az immunsejt-jellemzők vonatkozásában. A tudósok hozzávetőleg 120 szignifikáns összefüggést vagy különleges DNS-variáns jelét fedezték fel, amelyek 450-nél több sejtjellemzőt érintettek az immunsejtek szabályozásában.

Összességében a vizsgálatok mintegy 80 százalékkal bővítették az immunsejt-tulajdonságokkal rendelkező genetikai asszociációs tudásanyagot. A szakemberek hangsúlyozták, hogy a kapott adatok segítenek megérteni egyes sejtes és öröklött mechanizmusokat, háttérfolyamatokat.

Ezen felül válaszokat adnak arra a kérdésre, hogy bizonyos kezelések miért hatékonyak, míg mások miért hatástalanok. A tudósok beszéltek arról is, hogy az eredmények lehetőséget adnak a kezelések mellékhatásának csökkentésére, ami biztonságosabb terápiás módszereket vetít előre.

Forrás: nia.nih.gov

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel