Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A sejtek energiaszabályzása lehet a kulcs egy szenolitikus gyógyszerhez!

Gyógyszerek

A sejtek energiaszabályzása lehet a kulcs egy szenolitikus gyógyszerhez!

A KAIST Tudományos és Technológiai Intézet munkatársainak egy kísérlet során fonálférgekben sikerült megváltoztatniuk azoknak a fehérjéknek az aktivitását, amelyek cukrot használnak fel a sejtenergia szintjének fogyásakor.

Az első olvasásra talán nem túl érdekfeszítő hír valójában igen izgalmas felfedezés. A szóban forgó fehérjék ugyanis az emberi szervezetben is megtalálhatók, és lehetőséget adhatnak egy öregedésgátló gyógyszer kifejlesztésére.

Mit találtak a tudósok?

A szakemberek két párhuzamosan működő fehérjét vizsgáltak a fonálférgek szervezetében. A VRK-1 fehérje a sejtes folyamatok során utasítja az AMPK proteint. Ez utóbbi feladata a sejtek energiaszintjének figyelemmel kísérése, amikor a sejtenergia kimerülőben van. Magyarán: a VRK-1 szabályozza az AMPK-t, ami pedig a sejt energiaállapotát.

A kutatók már a vizsgálatok kezdetén tisztában voltak vele, hogy a VRK-1 fehérje termeléséért felelős gén az evolúció során nagyjából változatlan maradt, így bármit is találnak a fonálférgek esetében, az nagyrészt kivetíthető lesz a humán szervezetre is.

A tudományos kísérlet során a szakemberek megfigyelték, hogy a VRK-1 fehérje túlzott expressziója vagy megnövekedett termelése meghosszabbította a fonálférgek élettartamát. A kutatókat meglepte az apró beavatkozás okozta szembetűnő változás, így a kísérletet visszafelé is elvégezték: a fonálférgek szervezetében gátolni kezdték a VRK-1 fehérje termelését. Az eredmények tükrében a szakemberek sejtése beigazolódott, a VRK-1 elvételével az élettartam is csökkent.

Mindez felveti azt az érdekes lehetőséget, hogy a VRK-1 fehérje az emberi élettartam szabályozásának fontos tényezőjeként is funkcionál. Ez egyben azt is jelenti, hogy talán megkezdhetjük a hosszú élettartamot támogató gyógyszerek kifejlesztését, amelyek kifejezetten a VRK-1 aktivitást céloznák – mondta el Seung-Jae V. Lee professzor, a KAIST Biológiai Tudományok Tanszékének munkatársa és a kutatócsapat vezetője.

Az eredmények igen kecsegtetők és reménykeltők, azonban elengedhetetlenek a további, mélyebb szintű kutatások végrehajtása annak érdekében, hogy a szakemberek pontosan megértsék az AMPK és VRK-1 fehérjék működését, aktivitását, illetve a sejtes energiaellátásban betöltött szerepüket.

Forrás: technologynetworks.com

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Gyógyszerek

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel