Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A sejtfiatalítás területén tett friss előrelépések ígéretesek lehetnek az elkövetkező években is!

Genetika

A sejtfiatalítás területén tett friss előrelépések ígéretesek lehetnek az elkövetkező években is!

Az amerikai bestseller író, Eric Metaxas szerint: a halhatatlanság iránti vágyunkban nincs semmi kivetnivaló, hiszen teremtésünk pillanatától kezdve fenntartott számunkra az örök élet ígérete. De vajon milyen úton-módon érhetjük el mindezt? Tennünk kell érte, vagy várnunk kell rá?

Továbbá a kérdés, mely szerint: most akkor mindez realitás vagy tudományos fantasztikum? – jogosnak bizonyul.

Mindenki maga döntheti el, hogy a kérdésre melyik válasszal szolgálna leginkább, az alábbiak alapján.

A sejtfiatalítás kérdésében egy igen friss eredmény látott napvilágot, 2019.03.01. a Luxemburgi Egyetem ugyanis közzétette az e téren elért fejlemények összefoglalóját.

Egerek agyában sikerült megfiatalítani a tudósoknak az őssejteket

Luxemburgi és német tudósoknak sikerült az öreg egerek agyában megfiatalítani az őssejteket, és ezek a revitalizált (felelevenített) őssejtek képesek voltak arra, hogy a beteg vagy sérült területeket regenerálták az egerekben. A kutatók nem tagadják: a közeljövőben arra számítanak, hogy ezzel az egyértelmű előrelépéssel új lendületet adhatnak a regeneratív gyógyászatnak, valamint előremozdíthatják az őssejt-terápiák kialakítását egyaránt.

Minden egyes szervünk alkotósejtjei őssejtekből származnak, amelyek osztódnak, specifikus szöveti sejtekké formálódnak (ekként hozzák létre az agyat, a tüdőt, vagy éppenséggel a csontvelőt), idővel azonban az élő szervezetek őssejtjei elveszítik proliferációs (szaporodási) képességüket.

A kutatók előtt korábban homályos volt, hogy az öreg egerek esetében az őssejtek többsége miért válik inaktívvá. Az LCSB kutatóinak mára sikerült egy számítógépes modell segítségével beazonosítaniuk egy sFRP5 nevű molekulát, amely felelős az egerek neuronális őssejtjeinek passzívá tételéért, ugyanakkor meggátolja a proliferációt a sejtdifferenciálódáshoz nélkülözhetetlen Wnt jelátviteli útvonal blokkolásával.

Az sFRP5 molekula impulzus semlegesítése által a passzívvá vált őssejtek aktívabban kezdtek proliferálni, ezzel a lépéssel a tudósok közelebb kerültek (egyelőre) az egéragy regenerálhatóságához.

Az egyik kutató, Antonio del Sol Mesa szerint: azáltal, hogy az sFRP5 molekulát sikerült deaktiválniuk a sejtek mintha újjáéledtek volna, ugyanakkor az is kimutathatóvá vált, hogy az öreg egerek agyában lévő őssejtek aránya majdnem olyan kedvezővé vált, mint fiatalabb társaikénak.

A cél a többi szerv őssejtjeinek (nem korlátozódnak az agy őssejtjeire) modellezése következtében megnyitott út a regeneratív orvoslás irányába.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/03/190301101812.htm

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel