Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A sejtfiatalítás tudománya – avagy fiatalodás böjttel?

Genetika

A sejtfiatalítás tudománya – avagy fiatalodás böjttel?

Omer H. Yilmaz az MIT David H. Koch Integratív Rákkutatási Intézet biológiaprofesszora nemrégiben egy olyan kutatás eredményeit mutatta be, amelynek keretében az „éhező gyomor” módszerét és ennek sejtfiatalításra gyakorolt hatását helyezték górcső alá.

A kutatás végén arra jutottak, hogy az olyan táplálkozási (illetve táplálkozás-megvonási) stratégiák alkalmazásával, mint például az időszakos éhezés, nem kevesebb lesz a végkifejlet, minthogy javul az őssejtek aktivitása (amelyek egyébként az öregedéssel együtt károsodnak, sérülnek), mivel az átmeneti és tudatos (!) éhezés javítja a bél-őssejtek funkcióját.

Yilmaz professzor célkitűzése az, hogy megértse a felnőtt őssejtek és mikrokörnyezetük különböző étrendekhez való alkalmazkodását a szöveti regeneráció, az öregedés, valamint a rákmegelőzés összefüggésében.

Egy sor tudományos megalapozottságú tanulmány jelent meg arról, hogy az időszakos éhezés (böjt) nagymértékben javíthatja az anyagcsere-egészséget, emellett felgyorsíthatja a zsírégetést, csökkentheti az oxidatív stresszt és helyreállíthatja a különböző szervek (máj, belek, agy) szöveti funkcióját. Mégis mindezen pozitív eredmények ellenére a tudósokban ott lappangott egyfajta hiányérzet, így a felnőtt őssejtváltozások problémáját illetően is (és hogy a böjt kiigazíthatja-e a szöveti funkciók sérüléseit?)

A Cambridge-i Whitehead Intézet Biomedicinális Kutatóintézet, az MIT, valamint a Duke Egyetem Orvostudományi Iskola kutatói 2018.05.03-án egy rövid összefoglalóban tették közzé eredményeiket, a mitokondriumok zsírsav-oxidációjáról. Omer H. Yilmaz és munkatársai rájöttek arra, hogy egy rövid (24 órás) böjt beiktatása még az öreg egerek esetében is (a zsírsav-oxidációnak köszönhetően) javítja az őssejtek működését.

A Yilmaz-labor fő kutatási területe a bélrendszer, ezt azzal indokolják, hogy: mivel a bél a test egyik legnagyobb szerve, amelyben ugyanakkor gyors sejtmozgás tapasztalható. Emellett a belet egyetlen sejtréteg béleli, aminek érdekessége, hogy 5-7 naponta változik. Az intesztinális őssejtek különösen fontosak a bélfertőzések és a kemoterápia által okozott bélkárosodások kijavítása szempontjából.

Yilmaz szerint: ahogy öregszünk a belekben és a test számos más szövetében egyaránt (beleértve a vérben és az idegrendszerben) az őssejti működés csökken. Ez a csökkent felnőtt őssejt-működés nagyban befolyásolja az idős korral járó funkciók hanyatlását. A Yilmaz-labor abban érdekelt, hogy alacsony kalóriatartalmú étrendi beavatkozásokkal késleltessék az időskori funkciózavarokat. A kísérlet során fényre derült, hogy a bélfertőzések helyreállításában pozitív eredményeket érhetünk el az „éhgyomori beavatkozások” révén, amely módszer elősegíti a bélbélés gyógyulást.

Forrás: https://medium.com/lifeomic/eating-or-rather-fasting-our-way-to-rejuvenated-stem-cells-e4302a49e597

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel