Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A SynergyAge adatbázis összegyűjtötte a hosszú élettartamhoz kapcsolódó változókat!

Életmód

A SynergyAge adatbázis összegyűjtötte a hosszú élettartamhoz kapcsolódó változókat!

Az adatbázist azért hozták létre a szakemberek, hogy rálátást kapjanak a hosszú élettartamhoz kapcsolódó egyes mutációk közötti kölcsönhatásokról. Az elgondolás azért is igen újszerű, mert a laboratóriumi kísérleti egyedekben (élesztők, muslicák, egerek, békák) efféle kutatásokat csak ritka alkalommal végeznek.

Az ilyen széles spektrumú, adatbázisszintű feltárómunka hiánya egyébiránt az öregedés minden területére igaz, jóllehet az egyes szakterületek is épp elegendő munkát adnak a kutatóknak.

Ennek ellenére a tudományos kutatói és fejlesztői közösségek olyan kérlelhetetlen ösztönzők nyomása alatt működnek, hogy azok hajlamosak elrettenni a biológiai hatások kombinációs számának nagyságától. Ez persze sok esetben a szélesebb látószögű rátekintést is hátráltatja az öregedés elleni harcban.

A problémák már most felütötték a fejüket

A komplexitás hiánya már most gondokat jelent, de ez várhatóan csak nőni fog abban az esetben, ha a paradigmaváltás a jövőben lehetővé teszi, hogy az öregedésre mint betegségre tekintsenek a szakemberek.

Mi okozza a gondot? Jelenlegi ismereteink szerint az öregedést (és az azzal összefüggő krónikus betegségek megjelenését) több, valószínűleg szorosan összefüggő tényező befolyásolja. Ezek az életmódhoz, a környezeti tényezőkhöz, a családtörténethez, a táplálkozáshoz, a stresszhez és a káros szenvedélyekhez köthetők. Már pusztán ebből a felsorolásból is kitűnik, hogy az öregedést, illetve a magával vonzott betegségeket mennyire összetett változók szabályozzák.

A jövő orvosainak tehát egyrészt összpontosítaniuk kell a gyógyításra és megelőzésre, illetve egyfajta életmód-tanácsadó szerepet is szükséges lesz betölteniük. Ez pedig elengedhetetlenné teszi az összetett folyamatok ellenőrzését.

Ehhez a mechanizmushoz szeretne hathatós segítséget nyújtani a SynergyAge adatbázisa, ami egyelőre állatmodellek vonatkozásában gyűjti a hosszú élettartamot moduláló beavatkozások során keletkezett genetikai és élettartamhoz fűződő adatokat.

A tudósok az adathalmazt teljes mértékben nyilvánossá tették, így segítve a szakemberek munkáját. Ha a jövőben a humán kutatások számára is elérhetővé válik effajta adatbázis, az merőben megkönnyítené az élettartam meghosszabbításáért folyó küzdelmet.

Forrás: fightaging.org

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Életmód

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel