Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A szenolitikumokkal segítenének a csontritkulás kezelésében

Gyógyszerek

A szenolitikumokkal segítenének a csontritkulás kezelésében

Vajon a szenolitikumok öregedésgátló (anti-aging) mechanizmusuk mellett kulcsot adhatnak az orvosok kezébe számos más betegség gyógyításához is?

Az egyik legújabb és legizgalmasabb kihívásnak a csontritkulás-kezelés bizonyul, ahol a cél a „tökéletes” terápia megtalálása.

Sundeep Khosla, a Mayo Klinika igazgatója és a celluláris öregedés egyik vezető kutatójának elmondása szerint már számos szenolitikumot, öregedésgátló gyógyszert sikerült beazonosítaniuk annak érdekében, hogy az antiapoptotikus útvonalak megcélzásával szelektíven elpusztíthassák a szervezetben felhalmozódott, toxikus hatású elöregedett sejteket, anélkül, hogy mindezzel ártanának a normális sejtekre.

Khosla elmondása szerint mára már egyre több bizonyíték van arra, hogy az idős sejtek az öregedést felhalmozódásukkal idézik elő. Az elöregedett sejtek által okozott szöveti diszfunkciók kapcsolatba hozhatók az öregedést előidéző szekréciós fenotípussal (ami proinflammatorikus citokinekből és kemokinekből tevődik össze).

Az öregedés során az idős oszteociták felhalmozódnak a csontban. Ezek a sejtek az SASP markerek magas expressziójához vezetnek, ami meggátolja a csontképződést és csontreszorpció-növekedéshez vezethet.

Az elöregdett sejtek eltávolításával korrigálhatóvá válhat a szöveti és szervi működés (és ez természetesen a csonton kívül eső területekre is kihat, ezért a krónikus vesebetegség és cukorbetegség kezeléséhez is elvezethet).

A kutatók közül sokan több évtizedes erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy mélyrehatóan tanulmányozhassa az öregedés folyamatának mibenlétét. Ezeknek a kutatók által elért eredményeknek köszönhető, hogy sikerült felfedezni a szenolitikumokat, amelyek segítségével szelektíven kipucolják, eltávolítják a mérgező hatással bíró elöregedett sejteket. Ez a beavatkozás az őssejti egészség javításához és kiegyensúlyozottabb fizikai funkcióhoz vezethet.

Forrás: https://www.healio.com/endocrinology/bone-mineral-metabolism/news/print/endocrine-today/%7B0515683a-6334-494c-b438-6acc694accc4%7D/anti-aging-mechanism-may-hold-key-to-perfect-osteoporosis-treatment

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Gyógyszerek

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel