Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A szívinfarktus és stroke kialakulásáért a sejtek elöregedése a felelős?

Kutatások

A szívinfarktus és stroke kialakulásáért a sejtek elöregedése a felelős?

A szívinfarktus és stroke kialakulásáért a sejtek elöregedése a felelős?
A legfrissebb, egereken végzett kísérletek arról tanúskodnak, hogy a szívinfarktus és a stroke kialakulásáért közvetetten a sejtek elöregedése a felelős. Az idős sejtek ugyanis nem szűnnek meg teljes mértékben funkcionálni: enzimeket és egyéb molekulákat szivárogtatnak ki magukból, melyek kihatással vannak a környezetükre.

Jan van Deursen rákbiológus csapatával arra a kérdésre kereste a választ, hogy az öregedő sejtek milyen szerepet játszanak az ateroszklerózis (érelmeszesedés) kialakulásában. A szakemberek a kísérlet során laboratóriumi egereket használtak: néhány egyed öregedésgátló készítményt kapott, néhány rágcsálót pedig kezelés nélkül figyeltek meg. A kutatók 3 hónapon át mindkét egércsoportnak zsírban gazdag étrendet adtak.

A három hónapos tesztidőszak alatt a két csoportnál folyamatosan mérték az artériák elváltozását. Az eredmény nem kis meglepetést okozott a kutatók körében. Az öregedés elleni gyógyszerrel kezelt rágcsálók verőereiben 60 százalékkal kevesebb plakk keletkezett, mint kezeletlen társaiknál. A kutatók szerint az eltérés a két vizsgált csoportnál már 9 nap után észlelhetővé vált, az öregedő sejtek megjelenésének sebessége ugyanakkor zavarba ejtő volt.

Miért okoz gondot az artériák plakkosodása? A plakkok az elöregedett, elpusztult sejtekből kiáramló koleszterin lerakódásai, melyek addig növekednek, míg a véráramba kerülve le nem válnak, szívinfarktust vagy stroke-ot okozva ezzel.

A szenolitikumok hozhatják el a megoldást?

A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy az egérkísérleteken átlépve olyan állatokon is tanulmányozhassák elméletüket, melyek artériás plakkjai jobban hasonlítanak az emberi szervezetben találhatókra (a sertésé például ilyen).

Egyelőre úgy tűnik, hogy a szenolitikus készítmények működnek: a vizsgálatok szerint a sejtöregedés lassítható, visszafordítható, ezáltal az artériák hosszú távú védelme is biztosítottnak látszik a jövőben.

Forrás: https://www.sciencemag.org/news/2016/10/are-old-cells-breaking-our-hearts

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Kutatások

Fel