Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A telomerek hosszának megóvásával állíthatja meg az öregedést a spermidin

Kutatások

A telomerek hosszának megóvásával állíthatja meg az öregedést a spermidin

Egérmodelleken végzett kutatások során a tudósoknak sikerült bizonyítékot találniuk rá, hogy a természetes autofágia-indukáló spermidin vegyület a telomerek erózióját meggátolva képes felvenni a harcot az életkorral összefüggő rendellenességekkel szemben.

Az öregedés egy olyan biológiai mechanizmus, amely jellemzően a sejtfunkciók károsodásához vezet, és számos rendellenesség kialakulásának felelőse. Ideértve a neurodegenerációt, a szívelégtelenséget, az anyagcsere zavarát, de akár a hajhullást és a telomerek kopását is. Egyes tudományos vélemények szerint az életkorral összefüggő betegségek kialakulásának legjelentősebb kockázati tényezője, az maga az öregedés.

Mi az a spermidin, és mi a szerepe?

A spermidin egy olyan, szervezetünkben előforduló természetes anyag, amelynek jelenléte az életkor előrehaladtával csökken. Öregedésgátló tulajdonságát 2009-ben Frank Madeo biokémikus professzor fedezte fel, megemelt szintje ugyanis a kalóriabevitel korlátozásához hasonló mechanizmust vált ki, azaz képes pozitív élettani hatást kifejteni.

A kutatások rámutattak, hogy a spermidin hatóanyagot akár táplálkozással, akár táplálék-kiegészítőkkel pótolhatjuk. A vegyület természetes állapotban magas tartalommal van jelen a zöldpaprikában, a karfiolban és a búzacsírában is.

Alexander Wirth és kutatócsapata egy, a közelmúltban lezárt tanulmányban összefüggést talált a spermidin szintje és a csökkent telomerkopás között. (Ismert, hogy a DNS végein található biológiai védőkupakok hossza kapcsolatban áll az élettartam alakulásával.)

Wirth és kollégái idős egérmodellek két csoportjában vizsgálta a spermidin differenciált életkorral összefüggő fenotípusokra kifejtett hatását. A tudósok megfigyelték, hogy a rágcsálók ivóvizébe 6 hónapon át adagolt spermidin csökkentette a szőrzet hullását, apasztotta az öregedés kiváltotta agyi glükóz felvételt, valamint enyhítette az életkorral kapcsolatos elváltozásokat a májban, vesében és a szívben.

A tudósok megfigyelték továbbá, hogy a vegyülettel kezelt egerek telomerjeinek kopása jelentősen lassult a kontrollként alkalmazott, spermidint nem kapó rágcsálókéhoz képest. Alexander Wirth szerint mindez azt jelenti, hogy a spermidin-terápia védelmet nyújthat a telomerek rövidülése ellen.

Forrás: www.longevity.technology

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Kutatások

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel