Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A tudósok szerint helyrehozható az elöregedő immunrendszer

Genetika

A tudósok szerint helyrehozható az elöregedő immunrendszer

Egy svájci kutatócsapat egészen új megközelítéssel vizsgálta az életminőség javításának lehetőségét a gyorsan növekvő elöregedő társadalomban.

A szakemberek évek óta úgy gondolják, hogy a krónikusan alacsony fokú gyulladás nem kizárólag az öregedési folyamatokat, de az öregedéssel összefüggő rendellenességek kialakulását is felgyorsítja.

A csapat bebizonyította, hogy a zsigeri zsírszövetek és a hasi zsír kulcsszerepet játszanak a krónikus alacsony fokú gyulladás megjelenésében.

Mik azok a zsigeri zsírok?

Amikor szervezetünkbe több kalóriát viszünk be, mint amennyit felhasználunk, a plusz kalória zsír formájában kerül elraktározódásra. Ennek látható nyoma leginkább a hason, a csípőn és a fenék körül jelenik meg. Ezzel szemben a zsigeri zsírszövet nem észlelhető, mert a belső szerveink körül, azokat beborítva van jelen a szervezetünkben.

A zsigeri zsírszövet sejtjei biológiai aktivitást mutatnak, és részt is vesznek bizonyos gyulladásos folyamatokban. A kutatócsapat rámutatott, hogy zsírszöveti eozinofilek (ATE), azaz az immunrendszer részét képző fehérvérsejt-csoport igen fontos szerepet játszik az elhízással összefüggő gyulladások és anyagcsere megbetegedésekkel kezelésében.

A szakemberek azt is feljegyezték, hogy egyes immunsejtek döntően hozzájárulnak a krónikus alacsony fokú gyulladás és az öregedési folyamatok szabályozásához. A tudósok egy kísérlet során idős egerek zsírszövetét eozinofilekkel töltötték fel. Megfigyelték, hogy a kezelés csökkenti az életkorral összefüggő fizikai és immunológiai funkciók hanyatlását, így az ATE-fehérjék felhasználhatók az immunrendszer káros folyamatainak megfordítására.

Hasi zsír: a krónikus gyulladás forrása

Az elsősorban a vérben megtalálható eozinofilek a hasi zsírban is jelen vannak, feladatuk a helyi immunhomeosztázis fenntartása. Az idő múlásával, az életkor előrehaladtával a hasi zsírrétegben lévő eozinofilek száma csökken, amíg a gyulladást támogató makrofágok száma növekszik.

Ez az immunsejt-eltolódás azt jelenti, hogy a hasi zsír a gyulladást elősegítő mediátorok forrásává válik, ami pedig döntő jelentőségű az életkorral összefüggő betegségekre való kitettség növekedésében. A kutatók a zsírszövetek immunsejt egyensúlyának helyreállításával fordítanák vissza a káros folyamatokat.

Források: genengnews.com

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel