Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A világ legrészletesebb tüdőtérképe az öregedés elleni küzdelmet is segítheti

Kutatások

A világ legrészletesebb tüdőtérképe az öregedés elleni küzdelmet is segítheti

A tüdő az egyik legösszetettebb szervünk, amely rendkívül sokféle sejtet tartalmaz. 14 új tüdősejt felfedezésével a tudósok csak mostanában kezdik megérteni eddig rejtett tulajdonságait, a friss ismeretanyag pedig az élettartam meghosszabbításáért folytatott küzdelemnek is lendületet adhat.

Légzésünkért felelős szervünk a Covid-19 kapcsán került a Stanford Egyetem kutatói figyelmének középpontjába, akik egy átfogó térkép felállításával szeretnék jobban megérteni annak működését és terápiás lehetőségeit.

Napjainkban a világ egyik vezető haláloka a tüdőbetegség. Csupán a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) 250 emberéletet követel minden órában, ezzel globális szinten a harmadik helyen van a betegségek kiváltotta halálozási listán. (Az első a szívrendellenesség, a második a stroke.) Azonban más tüdőbetegségek, így a légcső-, a hörgő- és a tüdőrák is felfért a lista első 10 helyére.

A kutatók munkája az élettartam növelésére is hatással lehet

Tüdőnk pontos megértése tehát égetően szükséges feladattá vált, annak tükrében pedig főként, hogy a lassan egy éve tomboló koronavírus-járványt légúti megbetegedésként írják le a szakemberek. A Stanfordi Egyetem molekuláris biológusainak egy csoportja úgy gondolta, hogy a betegségek elleni küzdelemhez elengedhetetlen a tüdő lehető legrészletesebb térképének elkészítése.

A kutatások és munkálatok során a tudósok 75.000 egyedi tüdősejt génexpresszióját elemezték, és sikerült 14 eddig nem ismert, ám rendkívül fontos tüdősejtet azonosítaniuk. A szakértők szerint a felállított tüdőatlasznak széleskörű következményei lesznek a fiziológiára és az orvostudományra, ugyanis betekintést adhat a különböző sejttípusok funkcióiba, szabályozásába és kölcsönhatásaiba.

A tudósok aláhúzták, hogy a munkájuk az élettartam meghosszabbításában, illetve az egészségben töltött évek kiterjesztésében is úttörő lehet. A tüdőtérkép ugyanis fontos az olyan kapcsolódó kutatások támogatásában, amelyek a humán transzplantációra, illetve a laboratóriumban létrehozott új szervek tanulmányaira, vizsgálataira fókuszálnak.

Továbbá a Stanfordi Egyetem munkája jelentős új ismeretekhez vezethet egyes tüdőbetegségek és rákos elváltozások vonatkozásában, illetve új terápiás célpontokat adhat.

Forrás: longevity.technology

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Kutatások

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel