Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A VRK-1 és az AMPK fehérjék segíthetnek az öregedésgátló gyógyszer kifejlesztésében

Gyógyszerek

A VRK-1 és az AMPK fehérjék segíthetnek az öregedésgátló gyógyszer kifejlesztésében

A KAIST kutatói jelentős előrelépést értek el a közelmúltban az öregedésgátlás kapcsán. Eredményeik jelentősen hozzájárulhatnak olyan szenolitikus gyógyszerfejlesztésekhez, amelyek az emberi élettartam meghosszabbítását célozzák.

A Science Advences című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány két, az öregedéssel összefüggően eddig kevés figyelmet kapó fehérjét vizsgált.

A szakemberek a kísérlet során képesek voltak fonálférgek élettartamát meghosszabbítani azáltal, hogy megváltoztatták a modellek sejtes fehérjeaktivitását. Egészen pontosan azt a mechanizmust, mely során a cukor energiává alakul a sejtszintű energiafogyás során.

Miért olyan jelentős ez a kutatás, és hogyan hathat a humán szervezetre?

A humán szervezet felépítése jóval összetettebb a fonálférgekénél, akkor miért olyan nagy horderejű a KAIST kutatóinak felfedezése? A szóban forgó fehérjék az emberi testben is megtalálhatók, ami azt is jelenti, hogy az eredmények lehetőséget adnak az élettartam meghosszabbítását célzó gyógyszerek fejlesztésére.

A VRK-1 és AMPK fehérjék a fonálférgek szervezetében párhuzamosan, egymásra hatva működnek. Az AMPK feladata nem más, mint a sejtek energiaszintjének figyelemmel kísérése, amikor az energia kimerülőben van. Ugyanakkor az AMPK-t a VRK-1 felügyeli, és ha szükséges beavatkozik a folyamatokba.

A KAIST Biológiai Tudományok Tanszékének munkatársa elmondta, hogy egyes gének változatlanok maradtak az evolúció során, így állhat elő az az eshetőség, hogy a fonálféreg ezen a ponton megegyezik a sokkal összetettebb emberrel. A kutatócsapat vezetője hangsúlyozta, hogy a kísérletek során munkatársaival képesek voltak leállítani, illetve újra aktív állapotba helyezni azt a gént, amely a VRK-1 fehérje termelését szabályozza.

A kísérlet alatt a kutatók megfigyelték, hogy a fonálférgek szervezetében kialakított VRK-1 túltermelődés megnövelte az egyed élettartamát, amely alapesetben mindössze két-három hétig él. Kontrollként a tudósok elvégezték a folyamat ellenkezőjét is, ami igazolta a sejtésüket. A VRK-1 alacsony szintre helyezése csökkent mitokondriális folyamatokkal, metabolikus kémiai reakciók sokaságával járt együtt, ami végső soron lerövidítette a kísérleti modellként használt fonálféreg élettartamát.

Forrás: medicalxpress.com

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Gyógyszerek

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel