Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

A Yale Egyetem kutatói a végtagok és szervek visszanövesztésének lehetőségét vizsgálják

Kutatások

A Yale Egyetem kutatói a végtagok és szervek visszanövesztésének lehetőségét vizsgálják

A mexikói axolotl – egy Közép-Amerikában őshonos kétéltű – genomja hozzávetőleg tízszer terjedelmesebb az emberénél. Különlegessé mégis az teszi ezt az apró állatot a tudósok szemében, hogy képes visszanöveszteni végtagját, farkát, de szíve és agya bizonyos részeit is. Vajon megtanulhatjuk ezt a varázslatos képességet mi emberek is?

A Yale Egyetem kutatói szerint a hatalmas genommal rendelkező, öngyógyításra képes kétéltű óriási szerepet játszhat az emberi gyógyulás megértésében, illetve az új terápiák kidolgozásában. Biológiai képességei újra és újra lenyűgözi a tudósokat, a mechanizmusok megértése páratlan tudást adna a humán orvoslás kezébe.

A mexikói axolotl szinte bármekkora sérülésből képes regenerálni önmagát, ami nem öli meg – húzta alá Parker Flowers, a Yale Egyetem tudományos kutatója.

Átfogó genetikai elemzés a szuper képesség megfejtésére

Nincs könnyű dolguk az axolotl képességeit vizsgáló tudósoknak, a parányi kétéltű genomja ugyanis megközelítőleg tízszer nagyobb az emberénél. Ez azt jelenti, hogy a térképezéshez mind humán, mind anyagi vonatkozásban rengeteg erőforrásra van szüksége a szakembereknek.

A kihívásokat tovább nehezíti, hogy az axolotl terjedelmes genomja sok ismétlődő szegmenset tartalmaz, így a genomi szekvenálást nehéz önmagában használni a regenerációért felelős gének felfedezésére.

Parker Flowers és a tanulmány társszerzője, Lucas Sanor az egyes gének feltérképezéséhez a génszerkesztést hívta segítségül. Az eljárással a két tudós több olyan helyet is megjelölt, illetve nyomon követett, amelyekről feltételezhető, hogy szervesen részt vesznek a gyógyulási folyamatokban. Flowers és Sanor két tényleges gént is azonosított az axolotl farokrész regenerációját illetően.

A szakemberek szerint a kutatások igen nagy bizakodásra adhatnak okot, ugyanis a mexikói kétéltű génjeinek mélyebb megismerése a jövőben hasonló regenerációs folyamatoknak adhat alapot a humán gyógyászat vonatkozásában.

A genetikai képesség megértése, reprodukálása nem csupán a végtagok pótlására, de az olyan szervek, mint a szív, a tüdő vagy a máj regenerációjára is lehetőséget adna. A mexikói axolotl – amennyiben persze sikerülne megfejtenünk a titkát – emberek millióinak nyújthatna segítséget.

Forrás: spglobal.com

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Kutatások

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel