Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Az antibiotikumok lehetnek a gyógyszerek sejtöregedés ellen?

Gyógyszerek

Az antibiotikumok lehetnek a gyógyszerek sejtöregedés ellen?

Az öregedés elleni küzdelemben egészen hétköznapi készítményeknek juthat főszerep. A Salford Egyetem kutatásai ugyanis az antibiotikumok sejtöregedéssel szembeni hatásaival kapcsolatban igen bizakodóak. Az úgynevezett azithromycin névre hallgató antibiotikum a maga nemében elég gyengének számít, mégis eredményesen vehető fel a küzdelem segítségével akár a cisztás fibrózissal is.

Fókuszban az öreg sejtek elpusztítása

A kutatások rámutattak arra, hogy tulajdonképpen a készítmény mellékhatásként segíthet az élet meghosszabbításában. Ez nem másnak köszönhető, mint annak, hogy elpusztítja a már osztódásra képtelen öreg sejteket, amelyek gyakran tehetőek felelőssé olyan betegségekért, mint a rák, a szív-és érrendszeri megbetegedések, vagy például a demencia.

A tapasztalatok szerint már kismennyiségű azithromycin is elpusztítja a károsodott sejtek közel száz százalékát. Ez más antibiotikum típusokkal nem mutat ilyen jó arányt. S hogy miként fejti ki hatását az antibiotikum a sejtöregedéssel szemben? Nem más történik, mint az, hogy leállítja az öreg sejtek energia-ellátását, tehát tulajdonképpen öngyilkosságra készteti az öreg sejteket.

Rezisztencia az antibiotikumokkal szemben?

Az antibiotikumok mindennapjaink részét képezik. Legtöbbször felső-légúti megbetegedések kapcsán esik rájuk a választás, de mint kiderült a cisztás fibrózis esetében is kitűnő szolgálatot tesznek az ilyen készítmények. A sejtöregedéssel szembeni küzdelemben azonban felmerül a kérdés, hogy vajon mekkora hatékonysággal lennének bevethetőek az antibiotikumok, melyek kapcsán sajnos sokszor rezisztencia alakul ki, és ez bizony az eredményességre igencsak rányomhatja a bélyegét. Egyes vélemények szerint akár a sötét középkor is újra beköszönthet akkor, ha az antibiotikumokra az emberiség véglegesen immunissá válik.

Belegondolva ebbe, tény, hogy ilyen esetben bizony elképesztő betegség hullámokkal kellene szembenéznünk, ez pedig komoly egészségügyi problémákat okozhatna világszinten. A tapasztalatok azonban abba az irányba mutatnak, hogy az orvostudomány fejlődésével és a kutatások eredményességével inkább lesznek kihasználhatóak az antibiotikumok nyújtotta előnyök például az öregedés ellen is. Az út még valószínűleg hosszú ahhoz, hogy valóban sikerüljön ilyen céllal hatékonyan alkalmazni az említett készítményeket, ráadásul anélkül, hogy azok káros mellékhatásaikat kifejtenék az általános egészségi állapotra.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20181129_salford_egyetem_kutatasa_azithromycin_oreg_sejtek_elpusztitasa

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Gyógyszerek

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel