Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Az első génmutáció, mely gátolja az öregedést

Genetika

Az első génmutáció, mely gátolja az öregedést

Hogyan élhet az ember hosszabb ideig egészségesen? Erre a kérdésre a választ a kutatók egy indianai amish közösségben találhatják meg.

A kulcs a SERPINE1 gén mutációja lehet, melynek hordozói a közösségben átlagosan 10 évvel élnek tovább azoknál, akik nem hordozzák ezt a génváltozatot.

Az indianai Berne közelében élő Old Order amish közösségben gyakori egy ritka vérzékenységi rendellenesség, amire a kutatók felfigyeltek. 2015-ben kezdték meg a vizsgálatokat a közösségben, melyekből kiderült, hogy a betegség gyakori előfordulását a SERPINE1 génpár módosulása okozza, ami gátolja a vérrögöket oldó PAI-1 (plazminogén aktivátor inhibitor-1) fehérje szabályozását.

Akiknél csak a génpár egyik tagja módosult, azoknál nem alakult ki a rendellenesség, sőt, más előnyeik is származtak a mutációból. Hosszabb élettartamra számíthattak (átlagosan 75 év helyett 85 évig éltek), valamint a DNS-szálaik végét védő telomerek 10%-kal hosszabbak voltak. A telomerek az öregedés molekuláris markerei, az ezeket alkotó nukleotidok a szervezet öregedésével együtt bomlanak és rövidülnek. A telomerek feladata, hogy sejtosztódás közben meggátolják a DNS rövidülését és a kromoszómák végeinek összetapadását.

A módosult SERPINE1 gén pozitív hatásai nemcsak DNS-szinte érvényesülnek. Az ezt hordozó amishok szinte teljesen védettek voltak az öregkori cukorbetegség ellen, valamint böjt után alacsonyabb volt az inzulinszintjük, a vérnyomásuk és rugalmasabbak voltak az érfalaik.

Vaughan és kutatótársa, Mijata Tosio kifejlesztettek egy PAI-1-gátlót tartalmazó gyógyszert, ami talán képes lesz lassítani az öregedést. A gyógyszer már a klinikai vizsgálatok második fázisánál jár, kis létszámú betegcsoportokon tesztelik hatásait. Amennyiben az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszer-biztonsági Hatóság engedélyt ad rá, a kísérleteket az USA-ban folytatják.

Forrás: https://qubit.hu/2017/11/20/megtalaltak-az-elso-genmutaciot-amely-gatolja-az-oregedest

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel