Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Az FDA felhívja a figyelmet, hogy senki ne használjon vérplazmát öregedésgátló célzattal

Gyógyszerek

Az FDA felhívja a figyelmet, hogy senki ne használjon vérplazmát öregedésgátló célzattal

Az amerikai Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy az öregedésgátló célzattal alkalmazott vérplazma-transzfúzió előnyei egyelőre nem bizonyítottak, így azt senki ne alkalmazza. Az FDA vélhetően igyekszik gátat szabni a már-már divathullámá váló, ám emberi vonatkozásban klinikailag még nem igazol kezelésnek.

A felügyelet közleményben reagált a számos államban elszaporodó, a fiatal vérplazma átömlesztését csodaszerként beállító egészségügyi intézmények tevékenységére. Egyes klinikák úgy hirdetik az eljárást, mint hatásos kezelést az Alzheimer- és Parkinson-kórra, a demenciára, a szklerózis multiplexre, a poszttraumás stresszre vagy egyes szívbetegségekre.

Az egészségügyi szolgáltatók akár több ezer dollárt is felszámolhatnak a terápiáért, és ez már az Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet ingerküszöbét is elérte. Scott Gottlieb, az FDA munkatársa megerősítette, hogy a plazma öregedésgátló célú transzfúziója egyelőre nem javasolt.

Miért akar hirtelen mindenki vérplazmát átömleszteni?

A tudósok az elmúlt években számos olyan kísérlet végeztek egérmodelleken, amelyek során igazolták, hogy a fiatal vér átömlesztése az idősebb rágcsálókba pozitív élettani hatással bír. A kutatók megfigyelték továbbá, hogy a kezelés hatására számos biológiai marker mutatott fiatalabb kori állapotot.

Mindez igen ígéretes lehet a jövőbeli anti-aging terápiák vagy szenolitikus gyógyszerek kifejlesztése kapcsán, de a korai klinikai állatkísérleteket egy az egyben emberi vonatkozásban értelmezni sőt, alkalmazni óriási hiba. Az új kezeléseknek ugyanis számos tanulmányon és tesztelési folyamaton kell átesniük ahhoz, hogy biztonsággal alkalmazhatók legyenek.

Tekintettel arra, hogy még nincs elegendő klinikai bizonyíték a fiatal vérplazma ilyen irányú hatékonyságára, az FDA nem ajánlja, és nem is ajánlhatja annak felhasználását. Scott Gottlieb szerint a nagy mennyiségű plazma akár jelentős kockázatot is hordozhat magában, ideértve a fertőzések, az allergia, a légzőszervi, illetve a kardiovaszkuláris reakciók kialakulását.

Ez nem azt jelenti, hogy a fiatal vérplazmával kapcsolatos kutatások hasztalanok lennének, mindössze ki kell várni az átfogó klinikai tesztelési folyamatok végét.

Forrás: cnbc.com

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Gyógyszerek

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel