Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Az idősekre különösen veszélyes agyi érkárosodást és gyulladást okozhat a Covid-19

Kutatások

Az idősekre különösen veszélyes agyi érkárosodást és gyulladást okozhat a Covid-19

A kutatások előrehaladtával mind többet és többet tudunk meg a világot megbénító koronavírus-járványról és annak szövődményeiről. Egy 19 elhunyt koronavírusos beteget vizsgáló tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a pandémia szövődményeként agykárosodás is kialakulhat.

Az Egyesült Államok Országos Egészségügyi Intézetének kutatói egy tanulmányban azt vizsgálták, hogy a Covid-19 miként hat a betegek agyműködésére, illetve agyi vitalitására. A szakemberek a tanulmányozott szövetmintákban elvékonyodott és szivárgó agyi erek okozta károsodásokat fedeztek fel. Mivel a tudósok a mintákban közvetlenül nem észlelték a koronavírus jeleit, ezért arra a következtetésre jutottak, hogy az agyi károsodás a pandémia szövődményeként alakult ki közvetett módon.

Arra a megállapításra jutottunk, hogy a SARS-CoV-2 által fertőződött betegek agya kitetté válik a mikrovaszkuláris erek károsodására. Kutatási eredményeink szerint ennek oka a szervezet gyulladásos reakciója lehet, ami a vírusra adott válaszként alakul ki – mondta el Dr. Avindra Nath, az Országos Neurológiai Rendellenességek és Stroke Intézetének igazgatója, a tanulmány vezető szerzője.

Légúti betegség rengeteg szövődménnyel

Habár a jelenleg tomboló koronavírus-járványt elsősorban légúti betegségként tartják számon a szakemberek, a betegek igen gyakran neurológiai elváltozásokat is tapasztalnak a fertőzés kísérőjeként. Ilyen például a fejfájás, a delírium, a fáradtság, a szédülés, a kognitív diszfunkció vagy a szaglás és ízlés romlása, teljes elvesztése.

Az Országos Egészségügyi Intézet kutatói tanulmányukban 19 koronavírus következtében elhunyt páciens agyi szövetmintáit vizsgálta. A szakembereket meglepte a látvány, ugyanis a vizsgálat elején oxigénhiány okozta károsodásokra számítottak.

Ezzel szemben a tudósok olyan kiterjedt károsodási területeket találtak, amelyek rendszerint agyvérzéssel és ideggyulladásos betegségekkel kapcsolhatók össze. Ez pedig kifejezetten az idős, legyengült szervezetű vagy krónikus betegséggel élőkre nézve lehet veszélyes.

A tudósok most megpróbálnak egyértelmű válaszokat találni arra, hogy a Covid-19 miként befolyásolja az agyi ereket úgy, hogy egyébként a pandémia jelei közvetlenül nem fedezhetők fel a szervben.

Forrás: nia.nih.gov

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Kutatások

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel