Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Az időszakos böjt számos jó tulajdonsága mellett az öregedést is lassítja!

Élelmiszerek

Az időszakos böjt számos jó tulajdonsága mellett az öregedést is lassítja!

Hozzávetőleg egy évtizede a böjtölés világszerte a reneszánszát éli. Hol alakformálás, hol szervezet- és lelki tisztítás vonatkozásában, egyre gyakrabban azonban az öregedés lassítására gyakorolt hatásairól esik mind több és több szó.

Számottevő súlycsökkentő hatása mellett a kutatások kimutatták, hogy az időszakos böjtölés öregedésgátló hatást gyakorol, és javítja a testi-lelki egészség mutatóit – mondta el Luke Corey, a Mayo Klinika dietetikusa, táplálkozási szakértője.

A szakaszos böjt számos más táplálkozással kapcsolatos életmód előszobája. Az alapkoncepció az, hogy az élelmiszert egy meghatározott időintervallumban fogyasztod, ezenkívül csupán nagyon keveset vagy egyáltalán nem eszel – fejtette ki a szakértő.

Az éhomi protokoll három fajtája

Egész napos böjt: Ennek egyik legismertebb formája az 5/2-es böjtölés, ami a következőből áll. A hét öt napján az étkezés a szokásoknak megfelelően történik, a maradék két nap pedig teljes böjtből vagy nagyon alacsony kalóriatartalmú élelmiszerekből tevődik össze.

Alternatív nap: Talán a legegyszerűbb kalóriamegvonási forma, ám éppen ezért elképzelhető, hogy egyeseknek hamar monotonná válik. A lényege, hogy minden másnap legyen böjtnap.

Időkorlátos böjtölés: A lényege, hogy minden nap ugyanabban az időablakban szükséges táplálkozni. Az időkorlátos protokoll jórészt négy, hat vagy nyolcórás étkezési fázisból áll. Követői leggyakrabban 16 órán keresztül böjtölnek, és egy nyolcórás időszak alatt étkeznek (ez jórészt 8-16 óra között szokott történni).

Öregedésre kifejtett hatásai

A böjt felgyorsítja az anyagcserét, hatékonyabb működésre késztetve a szervezetet a tápanyagok bontásában, illetve a kalória égetésében. Kutatók szerint felgyorsítja a DNS helyreállítását is, így a táplálékmegvonás előnyei genetikai szinten is jelentkeznek.

Továbbá a böjt megemeli a szervezetben az antioxidánsok szintét is, amik gátolják a szabad gyökök káros hatásait. Számos tanulmány beszámol róla, hogy a böjtölés csökkenti az életkorral összefüggő krónikus gyulladás kialakulását, apasztja a rossz, és növeli a jó koleszterinszintet.

Az időszakos böjt választói kutatásokra alapozva egészségesebb, teljesebb és hosszabb életet élhetnek – nyomatékosította a táplálkozási szakember.

Forrás: bizjournals.com

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Élelmiszerek

Fel