Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Az MYSM1 gén a DNS-javítás szabályozásával képes meghosszabbítani az élettartamot

Genetika

Az MYSM1 gén a DNS-javítás szabályozásával képes meghosszabbítani az élettartamot

Egy nemrégiben végzett kutatás szerint a DNS javítását szolgáló gén pozitívan befolyásolta a kísérletben használt laboratóriumi egerek élettartamát. A felfedezés új terápiás lehetőségeket vetít előre, illetve segít a szakembereknek megérteni a DNS károsodása és az öregedés mechanizmusa közötti összefüggéseket.

Az MYSN1 gén az ubiquitin nevű molekuláris jel hisztonokból történő eltávolításában játszik fontos szerepet. Ezek a fehérjék genetikai szinteken működnek közre a DNS csomagolásában, illetve a háromdimenziós struktúra szervezésében. A génről a szakemberek tudják, hogy differenciált sejttípusokban aktív, és különböző folyamatokban vesz részt, így a bőr fejlődése, az antivirális előrejelzés, illetve a csontvelő fenntartása.

Egy különleges DNS-helyreállítási útvonal megfigyelése

A közelmúltban a tudósok megfigyelték, hogy az MYSM1 erősebben expresszálódik a DNS sérülését követően, illetve a gén hiánya csökkentette a kísérletben alkalmazott rágcsálók élettartamát. A kínai Wuhan Egyetem tudósai arra a következtetésre jutottak, hogy az MYSM1 gén döntő szerepet játszik az öregedés folyamatában a DNS-károsodás helyreállításának szabályozásával.

Az eddig is tisztázott volt a szakemberek között, hogy a DNS károsodása miatt a sejtek biológiai hanyatláson (apoptózis) vagy öregedésen mennek keresztül. Ezzel összefüggésben a wuhani kutatócsapat vizsgálni kezdte, hogy az MYSM1 gén miként vesz részt a sejtes öregedési mechanizmusokban.

Felfedezték, hogy MYSM1 és az mRNS szintje alacsonyabb az idősebb (22 hónapos) rágcsálók szervezetében, mint fiatalabb társaikéban (2 hónapos). A kutatók megfigyelték azt is, hogy a mutálódott MYSM1 sejtekben az öregedési markerek jelenléte szignifikánsan nagyobb volt. A tudósok megerősítették, hogy az MYSM1 hiánya lerövidíti az élőlények élettartamát, szembetegséget, izomvesztést és számos szervi elváltozást eredményezve.

Ellenben amikor a szakemberek az MYSM1 szintjét emelni kezdték, a laboratóriumi egerek 2-6 hónappal tovább éltek, mint a kontrollként megfigyelt társaik. Az eredmények a tudósok számára egyértelműen bizonyítják, hogy a DNS helyreállítási útvonalának aktiválásával meggátolható a károsodások felhalmozódása, illetve késleltethető a sejtek öregedése.

Forrás: www.lifespan.io

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Genetika

Fel