Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Az öregedés csak egy kezelhető tünet lenne?

Kutatások

Az öregedés csak egy kezelhető tünet lenne?

Figyelembe véve, hogy sokkal hosszabb életet élünk mint száz évvel ezelőtt, az elmúlás gondolata is távolinak tűnik.

Ráadásul egyesek azt a nézetet vallják, mely szerint az élettartam növelésével csak a szenvedéseinket növeljük, hiszen ki akarna plusz húsz évet demenciával vagy szívproblémákkal élni? De mi lenne akkor, ha ezeket az éveket fiatalos lendülettel tölthetnénk el?

A tudósok régóta törekednek az életkorral együtt járó degeneratív folyamatok megállítására, vagy legalább lelassítására.

Ám a kutatások csak az elmúlt évtizedben jutottak el odáig, hogy a palliatív kezelések (a beteg tüneteinek, fájdalmának csillapítása) helyett valódi antidegeneratív gyógyszereket (nem a tüneteket, hanem a betegséget kezelik) adhassanak a páciensnek.

Paradigmaváltásra is szükség volt

Ehhez szükség volt a közelmúltban végzett kutatásokra, melyek bebizonyították, hogy az időskor szinte valamennyi betegségéért néhány biológiai momentum a felelős.

Ez a felfedezés rámutatott arra, hogy a betegségek széles spektruma gyógyítható egyszeri biológiai mechanizmusokat célzó kezelésekkel. Ez pedig forradalmat jelenthet mind az orvostudományban, mind pedig az öreges elleni harc terén.

Mit tudunk eddig? Az életkorral összefüggő változások – ideértve a betegségeket is – egyik fő oka a sejtöregedés. Egyes tudományos nézetek szerint ez az entrópia törvénye, mások szerint evolúciós örökség.

Mindenesetre, amikor a sejtjeink elöregednek, osztódási képességeik megszűnnek, és a környezetükbe mérgező anyagokat juttatva károsítják egészséges társaikat. Minél több az idősödő sejt, annál több toxikus anyag kerül a szervezetbe, ami gyulladást okoz.

Végső soron ez a gyulladásos állapot felelős az olyan, életkorral összefüggő betegségekért mint a kardiovaszkuláris elváltozások, a rák, az Alzheimer-kór vagy a cukorbetegség. Épp ezért a tudósok kezdenek arra jutni, hogy a sejtöregedés inkább tünet, és nem elkerülhetetlen életkori folyamat.

A szakemberek a közelmúltban fejeztek be egy átfogó kutatás, melynek során laboratóriumi egerek szervezetéből eltávolították az öregedő sejteket. A tudósok megfigyelték, hogy a kezelésen átesett rágcsálóknál csökkent a szívinfarktus, az Alzheimer-kór és az anyagcserezavar kockázata. A szakemberek jelenleg a humánkísérletek engedélyezéséért dolgoznak.

Forrás: medicalxpress.com

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Kutatások

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel