Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Az öregedés sejttani és genetikai okozója: a telomér

Genetika

Az öregedés sejttani és genetikai okozója: a telomér

Az orvostudomány egyik legfőbb célja napjainkban, hogy a szervezet öngyógyító folyamatainak pontos megismerésével segítse annak működését, gátolja az öregedést és az annak kapcsán megjelenő betegségek kialakulását. Ennek a mindennapokban egyelőre nem érezzük eredményeit, de a kutatások mégis nagyon ígéretesek. Dr. Ed Park orvos így beszélt tapasztalatairól:

A telomér a sejtosztódásban szerepet játszó DNS-spirál végén lévő védőréteg, mely a kromoszómákat védi a sérüléstől az osztódás során. Az idő előrehaladtával a telomér folyamatosan rövidül, és mikor már nem tudja ellátni feladatát, a sejt nem osztódik tovább, elpusztul. A sejtek pusztulása pedig a szövetek, később a szervek, végül pedig az egész szervezet pusztulását okozza. De van egy enzim, mely képes a telomér visszaépítésére, ez pedig a telomeráz.

A telomeráz a legtöbb sejtben inaktív és szintetikus vegyületekkel nem is lehet aktiválni. Hatalmas felfedezés volt, mikor egy növény, az astragalusgyökér hatóanyagai között rábukkantak egy olyanra, amelyik képes a telomerázt aktiválni, így visszaépíteni a telomért. A természetes hatóanyagokat kutató Geron Corporation TA65-nek nevezte el a telomér helyreállítására, ezzel az öregedés lassítására és az öregedéssel járó betegségek megelőzésére, a betegek állapotának javítására képes molekulát.

A telomér egy ismétlődő nukleinsav-sorozat – összetételének jelölése TTAGGG -, mely születésünkkor akár 15.000-szer is ismétlődhet a DNS-spirál mindkét szálán, azaz 15.000 pár van belőle. A telomér hossza ma már mérhető, a biológiai életkorra jellemző adat. Bizonyítást nyert, hogy a TA65 szedése a megfelelő adagokban hosszútávon növeli a telomért.

A telomért növeli enzim, a telomeráz aktivitása határozza meg a sejtek viselkedését. Az átlagos sejtek kb. 50-szer képesek az osztódásra. Az ivarsejtek és az őssejtek esetében azonban ilyen korlát nincs, ezekben aktív a telomeráz. A hajhagymákban és a körömben is aktívabb, mint a testi sejtekben, ezért nő folyamatosan a haj és a köröm. A kopaszodás is összefüggésben áll a telomeráz aktivitásával, ezért Dr. Park azt feltételezi, hogy a telomeráz-aktiváló TA65 szedésével a kopaszodás megelőzhető és megállítható.

Forrás: http://tgy-magazin.hu/anti-aging/anti-aging-a-szervezet-idozitett-bombaja-a-telomer

Hozzászólok

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek innen: Genetika

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel