Connect with us

Élet meghosszabbítás – Anti Aging Magazin: Öregedés visszafordítás kutatások, hírek, gyógyszerek – élj örökké fiatalon, egészségesen!

Az öregedésgátló kutatások a HIV-fertőzéssel élőkön is segíthetnek!

Kutatások

Az öregedésgátló kutatások a HIV-fertőzéssel élőkön is segíthetnek!

Egyes tudományos értekezések szerint a halál kiváltó okaként túlnyomórészt az életkorral összefüggő betegségek kialakulása jelölhető meg. Ezek (csak a legjellemzőbbeket felsorolva) a szív- és érrendszeri elváltozások, a neurodegeneratív betegségek, az ízület- és csontgyulladás vagy a diabétesz.

Kétségtelen azonban, hogy az amúgy is megrendült egészségügyi állapotban lévőknek sokkal nagyobb kihívás szembenézniük a korral összefüggő betegségekkel. Ám az anti-aging tudományág talán számukra is kínálhat alternatívát a jövőben.

Statisztikai becslések szerint 2030-ra a HIV-fertőzött személyek 70 százaléka eléri az 50 éves vagy annál idősebb kort. Ez azt jelenti, hogy az eredményes kezelések széleskörű hozzáférhetőségének eredményeképpen a HIV-fertőzött emberek ma sokkal tovább élhetnek, mint eddig bármikor.

Várható élettartamuk növekedése azonban számos kérdést vetít előre. Ezen kérdések középpontjában kétségtelenül a legfontosabb dilemma: Hogyan lehet „eredményesen” öregedni a HIV-vel?

A HIV-fertőzéssel történő öregedés kihívásai

Az ausztráliai Queenslandben készült egy felmérés, mely során a szakemberek 73 HIV-fertőzött személyt interjúztattak. A megkérdezettek kétharmada 50 év feletti volt, és ugyanennyi legalább 15 éve élt együtt a fertőzéssel.

Többségük társbetegségről is beszámolt, nagyobbrészt rákról, szívbetegségről, diabéteszről, mentális egészségromlásról és kognitív problémákról. Magyarán, a HIV-mellett számottevően megjelentek az életkorral összefüggő betegségek is.

A felmérésben résztvevők beszámoltak róla, hogy a HIV-vel kapcsolatos erős orvosbiológiai megközelítés elhanyagolja az általános jólét egyéb aspektusait, amire egy magas fokú társadalmi elszigetelés is lerakódik. A krónikus HIV és társbetegségek kezelésével kapcsolatos megterhelés további terheket jelenthet, ami adott esetben folyamatos figyelmet igényelne.

Az egészséges élet meghosszabbítását, a korral összefüggő betegségek leküzdését célzó kezelések a HIV-fertőzött személyek életminőségének javulását is eredményezhetik. Egyrészt terápiás orvoslásuk kizárólag egy területre koncentrálhatna, másrészt pedig nagyfokú lelki erőt kölcsönözne nekik a tudat, hogy nem szükséges több kockázatos betegség terhét cipelniük.

Forrás: aidsmap.com

Hozzászólok

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni Login

Szólj hozzá

További cikkek innen: Kutatások

Maradj Velünk Kapcsolatban!

Népszerű

Rovatok

Címkék

Fel